REFERENDUMUL din Macedonia, subminat de grupuri proruse. Îngrijorarea transmisă de James Mattis, secretarul american al Apărării

James Mattis, secretarul american al Apărării, aflat într-o scurtă vizită la Skopje, a declarat că Rusia încearcă să influenţeze referendumul privind schimbarea numelui Macedoniei în încercarea de a preveni aderarea acestei ţări la NATO, informează agenţia Reuters.

1127 afișări
Imaginea articolului REFERENDUMUL din Macedonia, subminat de grupuri proruse. Îngrijorarea transmisă de James Mattis, secretarul american al Apărării

REFERENDUMUL din Macedonia, subminat de grupuri proruse. Îngrijorarea transmisă de James Mattis, secretarul american al Apărării

Pe data de 30 septembrie în Macedonia va avea loc un referendum privind schimbarea numelui ţării. Un rezultat favorabil la plebiscit ar putea permite aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

Din cauza disputei cu privire la numele ţării, Atena considerând că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei, Atena a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi Uniunea Europeană.

"Nu vrem ca Rusia să facă acolo (în Macedonia) ceea ce au încercat să facă în multe alte ţări", a declarat Mattis, adăugând că imixtiunile Moscovei îl îngrijorează.

Oficialul american urmează să se întâlnească la Skopje cu premierul macedonean Zoran Zaev, dar şi cu preşedintele Gjorge Ivanov, care se opune acordului cu Grecia privind schimbarea numelui ţării.

Washingtonul consideră că grupuri proruse lucrează activ pentru a submina referendumul, Moscova încercând să răspândească dezinformări şi să cumpere sprijinul unor persoane influente.

"Fără îndoială că au transferat bani şi că de asemenea desfăşoară campanii ample de influenţare", a declarat Mattis, care a adăugat că nu este clar cât de eficiente au fost eforturile Moscovei.

Ambasadorul Rusiei la Skopje a criticat ambiţiile Macedoniei de a adera la NATO, declarând că ţara ar putea deveni "o ţintă legitimă" dacă relaţiile dintre NATO şi Rusia se vor deteriora şi mai mult.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici