Regele Iordaniei avertizează asupra unui nou conflict arabo-israelian

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei a afirmat că un alt conflict între arabi sau musulmani şi Israel va avea loc în următoarele 12-18 luni, în cazul în care negocierile de pace sunt amânate, potrivit unui interviu acordat cotidianului britanic The Times, publicat în ediţia electronică de luni.

88 afișări
Imaginea articolului Regele Iordaniei avertizează asupra unui nou conflict arabo-israelian

Regele Iordaniei avertizează asupra unui nou conflict arabo-israelian (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Liderul a apreciat că "momentul critic va fi rezultatul întrevederii dintre (preşedintele american Barack) Obama şi (premierul israelian Benjamin) Netanyahu". "Toată credibilitatea enormă" pe care preşedintele american o are la nivel internaţional "se va evapora peste noapte" dacă nu se ia nici o decizie în mai, a continuat regele Iordaniei. "În cazul în care nu există semnale şi directive clare pentru noi toţi, atunci va exista un sentiment că este vorba despre un alt Guvern american care ne va dezamăgi", a adăugat el.

"Înaintea războiului din Liban, am spus că va fi un conflict cu Israelul. Am spus-o cu patru sau cinci luni înainte. Am spus că se va întâmpla fie în Liban, fie în Fâşia Gaza. A fost în Liban. În noiembrie, am spus că va fi un alt război în Liban sau Gaza. Credeam că se va întâmpla când Obama va fi în funcţie, dar am fost surprins că s-a întâmplat cu o lună mai devreme. Dacă amânăm negocierile de pace, atunci va fi un alt conflict între arabi sau musulmani şi Israel în următoarele 12-18 luni", a declarat regele.

"Aşadar, aceasta este alternativa - să avem un nou război, moarte şi distrugere. Dar implicaţiile răsună cu mult dincolo de regiunea Orientului Mijlociu. Mai sunt provocări şi în Afganistan şi Pakistan", a adăugat el.

Un "punct major" pe calea rezolvării conflictului este faptul că "se vorbeşte despre negocieri directe" şi o abordare în "context regional", fiind nevoie de o "soluţie în 57 de state" şi existând o anumită saturaţie legată de desfăşurarea acestui proces, care durează de patru-cinci decenii, a mai spus liderul iordanian.

În privinţa problemei Ierusalimului, regele a precizat că "de la începutul acestui nou secol, este nevoie disperată ca Ierusalimul să devină un simbol al speranţei".

În legătură cu Siria, "există o oportunitate uriaşă" ca aceasta "să beneficieze de contextul regional şi să se integreze în Occident", a apreciat liderul, care a mai spus că "sirienii văd cu siguranţă beneficiul negocierilor de pace cu Israelul" şi că o abordare bilaterală israeliano-siriană, şi nu regională, ar fi o "pierdere de timp".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici