Regele Juan Carlos al Spaniei face apel la "solidaritate" pentru salvarea "proiectului european"

Regele Juan Carlos al Spaniei, aflat în vizită în Chile, a făcut marţi apel la "solidaritate" din partea Uniunii Europene pentru salvarea "proiectului european", pentru care este nevoie de "austeritate şi disciplină", dar şi de soluţii politice şi dezvoltare.

152 afișări
Imaginea articolului Regele Juan Carlos al Spaniei face apel la "solidaritate" pentru salvarea "proiectului european"

Regele Juan Carlos al Spaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Europa are nevoie de austeritate şi disciplină, dar austeritatea nu este suficientă pentru a salva Europa", a declarat monarhul într-un discurs rostit la palatul Moneda, invitat de preşedintele Chile, Sebastian Pinera.

"Solidaritatea este de asemenea necesară pentru reducerea obligaţiilor financiare care apasă în prezent asupra unora dintre state", a dezvăluit acesta.

"Fără solidaritate este posibil ca proiectul european să supravieţuiască, dar ceea ce nu va supravieţui, va fi proiectul politic european", a adăugat Juan Carlos.

În ceea ce priveşte situaţia Spaniei, Juan Carlos şi-a exprimat optimismul şi a dat asigurări că în urma rectificărilor bugetare "fără precedent", şi a reformelor "de mare anvergură" ale Guvernului, ţara a început să recupereze "competitivitatea pierdută".

Situaţia "a început să se îmbunătăţească", afirmă monarhul.

Potrivit suveranului Spaniei, investitorii au plecat din Uniunea Europeană pentru că "se îndoiesc de dorinţa noastră de a rămâne împreună, de a apăra moneda comună". Din acest motiv, în opinia sa, "dacă problema este politică, şi soluţia trebuie să fie politică".

După Brazilia, regele Juan Carlos a ajuns în Chile, unde va participa miercuri la Summitul prezidenţial al Alianţei Pacificului, care se va desfăşura la Cerro Paranal, la circa 1.200 de kilometri nord de Santiago.

Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, al Mexicului, Felipe Calderon, al Peru, Ollanta Humala, şi al Columbiei, Juan Manuel Santos, vor participa la acest summit.

Preşedintele statului Costa Rica, Laura Chinchilla, şi adjunctul ministrului de Externe al statului Panama, Francisco Alvarez, vor fi la rândul lor prezenţi la eveniment în calitate de observatori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici