Regimul comunist chinez le interzice sportivilor să mai vorbească despre drepturile omului la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing

Sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare de la Beijing au fost avertizaţi marţi de către vorbitorii unui seminar organizat de Human Rights Watch că nu trebuie să vorbească despre problemele legate de drepturile omului în China, pentru propria lor siguranţă.

3843 afișări
Imaginea articolului Regimul comunist chinez le interzice sportivilor să mai vorbească despre drepturile omului la Jocurile Olimpice de Iarnă de la  Beijing

Sursa foto: Profimedia

Grupurile pentru drepturile omului au criticat de mult timp Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru că a acordat Jocurile Chinei, citând tratamentul aplicat de guvernul chinez uigurilor şi altor grupuri minoritare musulmane, pe care Statele Unite l-au considerat genocid. China neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

Nu există într-adevăr prea multă protecţie care credem că va fi oferită sportivilor", a declarat Rob Koehler, directorul general al grupului Global Athlete, în cadrul seminarului, citat de Reuters. "Tăcerea înseamnă complicitate şi de aceea suntem îngrijoraţi.

„Aşa că îi sfătuim pe sportivi să nu vorbească. Vrem ca ei să concureze şi să îşi folosească vocea când ajung acasă."

Regula 50 din Carta olimpică prevede că „niciun fel de demonstraţie sau propagandă politică, religioasă sau rasială nu este permisă în siturile olimpice, în locurile de desfăşurare sau în alte zone".

„Legile chineze sunt foarte vagi în ceea ce priveşte infracţiunile care pot fi folosite pentru a urmări în justiţie libertatea de exprimare a oamenilor", a declarat Yaqiu Wang, cercetător la Human Rights Watch.

„Oamenii pot fi acuzaţi că au provocat certuri sau probleme. Există tot felul de infracţiuni care pot fi îndreptate împotriva comentariilor paşnice şi critice."

Noah Hoffman, un schior de schi fond care a reprezentat SUA la Jocurile de iarnă din 2014 şi 2018, a declarat că echipa americană a fost ferită de probleme legate de drepturile omului.

„Simt teamă pentru colegii mei de echipă care merg în China", a spus Hoffman. „Ştiu că coechipierii mei sunt protejaţi în privinţa întrebărilor privind aceste probleme pentru propria lor siguranţă.

Nu ar trebui să fim niciodată nevoiţi să protejăm sportivii să nu vorbească despre probleme pe care ei le consideră cu adevărat importante.

Speranţa mea pentru sportivii de acolo este ca ei să rămână tăcuţi, deoarece nu numai că vor fi urmăriţi de autorităţile chineze, dar ar putea fi pedepsiţi şi de CIO".

Îngrijorările legate de confidenţialitatea datelor şi de spionajul la Jocuri au fost ridicate marţi, când s-a raportat că o aplicaţie pentru smartphone construită de China pentru a monitoriza starea de sănătate a participanţilor conţinea defecte de securitate.

„Când vine vorba de supraveghere, ştim că există", a spus Koehler.

Există motive pentru care mai multe ţări au ieşit şi le-au cerut sportivilor să nu-şi aducă propriile dispozitive mobile. Orice persoană sănătoasă la cap care aude aceste lucruri trebuie să fie îngrijorată".

CIO a declarat, într-un răspuns trimis prin e-mail la o solicitare de comentarii din partea Reuters, că organismul olimpic "recunoaşte şi susţine drepturile omului, aşa cum sunt consacrate atât în principiile fundamentale ale Cartei Olimpice, cât şi în Codul său de etică" în orice moment.

Jocurile Olimpice de iarnă vor începe pe 4 februarie. Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Japonia şi Australia, au anunţat boicotarea diplomatică a Jocurilor din cauza îngrijorărilor legate de drepturile omului în China.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici