Regimul de la Phenian, acuzat de fraude de sute de milioane de dolari

Coreea de Nord a comis fraude de sute de milioane de dolari în domeniul asigurărilor pentru a acumula fondurile necesare regimului Kim Jong-iI, afirmă Kim Kwang Jin, fost director al unei companii nord-coreene, citat de Washington Post.

11 afișări
Imaginea articolului Regimul de la Phenian, acuzat de fraude de sute de milioane de dolari

Regimul de la Phenian, acuzat de fraude de sute de milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceşti bani îl menţin pe Kim Jong-il la putere într-o perioadă dominată de criza nucleară", afirmă David L. Asher, un fost oficial în cadrul administraţiei George W. Bush.

Potrivit unor specialişti occidentali, regimul nord-coreean a obţinut sute de milioane de dolari de la unele din cele mai importante companii de asigurare din lume în urma declarării unor accidente suspecte de transport, a incendiilor izbucnite la fabrici, a pagubelor produse de inundaţii şi a altor dezastre naturale. Totuşi, tentativele companiilor internaţionale de asigurare de a contesta afirmaţiile Phenianului au eşuat.

Agenţiile guvernamentale americane au colectat de mai mulţi ani dovezi despre presupuse fraude organizate de Phenian. Coreea de Nord a fost acuzată de producere şi trafic de droguri, dar şi de falsificare de bancnote şi contrabandă cu ţigări.

Potrivit Washington Post, anumite informaţii au ieşit la iveală anul trecut la Londra, când avocaţii mai multor companii de asigurări între care Allianz Global Investors, Lloyd's of London au contestat în instanţă declaraţia de reasigurare depusă de autorităţile nord-coreene în urma prăbuşirii în 2005 a unui elicopter la Phenian.

Potrivit documentelor depuse la tribunal, companiile de asigurare au susţinut că accidentul elicopterului a fost înscenat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici