Regimul nord-coreean vrea să obţină avantaje politice în urma lansării rachetei

Presa nord-coreeană a lăudat luni regimul lui Kim Jong-Il, subliniind că satelitul de telecomunicaţii lansat duminică gravitează în jurul pământului şi transmite cântece patriotice, în încercarea de a obţine avantaje politice de pe urma lansării, relatează New York Times, în ediţia electronică.

18 afișări
Imaginea articolului Regimul nord-coreean vrea să obţină avantaje politice în urma lansării rachetei

Regimul nord-coreean vrea să obţină avantaje politice în urma lansării rachetei

În pofida aparentului eşec al Coreei de Nord de a amplasa un satelit pe orbită, adversarii Phenianului au atras luni atenţia asupra capacităţii Coreei de Nord de a lansa rachete cu rază lungă de acţiune. Oficiali şi experţi de la Seul au declarat că racheta nord-coreeană, identificată de americani ca una de tip Taepodong-2, a zburat peste 3.200 de kilometri, o distanţă dublă faţă de cea testată în 1998.

În pofida faptului că resturi ale rachetei nord-coreene au căzut la câteva sute de kilometri distanţă de locul din Oceanul Pacific indicat de Phenian, "lansarea are o semnificaţie politică şi militară importantă", a declarat Jeung Young-tai, un analist din cadrul Intitutului Coreean pentru Unificare Naţională din Seul. "Nicio ţară nu va fi atât de naivă să creadă că a fost un program spaţial paşnic", a adăugat acesta. "Coreea de Nord este pe cale de a deveni o ţară care deţine rachete balistice intercontinentale", a mai spus el.

Peter Hayes, director al Institutului Nautilus din San Francisco, afirmă că principala motivaţie din spatele acestei lansări a fost "de a demonstra militarilor şi populaţiei puterea şi vitalitatea conducerii lui Kim Jong-Il, iar pentru sectorul ştiinţific de a-şi declara loialitatea faţă de regimul acestuia".

Kim Jong-Il ar urma să fie reconfirmat ca lider de către Parlament, care se întruneşte joi în acest scop. Populaţia este strict izolată, având un acces limitat la ştiri din străinătate, unde lansarea satelitului este considerată un eşec.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici