Regulamente clasificate ale FBI permit agenţiei să spioneze jurnaliştii, fără mandat judecătoresc

Regulamente clasificate ale FBI, recent dezvăluite de site-ul The Intercept, permit obţinerea înregistrărilor telefonice ale unor jurnaliştilor cu aprobarea a doar doi oficiali din cadrul agenţiei, fără a mai avea nevoie de mandat judecătoresc.

328 afișări
Imaginea articolului Regulamente clasificate ale FBI permit agenţiei să spioneze jurnaliştii, fără mandat judecătoresc

Regulamente clasificate ale FBI permit agenţiei să spioneze jurnaliştii, fără mandat judecătoresc (Imagine: AFP)

Regulamentele, care datează din 2013, se referă la utilizarea de FBI a dispoziţiilor de securitate naţională (NSL), şi permit agenţiei să obţină înregistrările telefonice ale jurnaliştilor vizaţi de NSL cu aprobarea doar a doi oficiali din cadrul FBI, anume şeful departamentului legal şi directorul adjunct al Departamentului de securitate naţională.

Astfel, FBI poate obţine acest înregistrări fără a mai trebui să ceară un mandat judecătoresc şi fără a mai avea obligaţia de a informa organizaţia media vizată.

Documentul a fost publicat pe site-ul The Intercept fără citarea unei surse, fiind descris ca o anexă clasificată a Ghidului pentru operaţiuni şi investigaţii interne al FBI (DIOG) şi datat 16 octombrie 2013.

Agenţia de ştiri Reuters nu a putut confirma autenticitatea documentului publicat de site-ul The Intercept.

Purtătorul de cuvânt al FBI, Christopher Allen, a refuzat să comenteze informaţiile din acest document, menţionând în răspunsul către agenţia Reuters că: ''Postăm o versiune editată a DIOG pe pagina electronică a agenţiei. Nu sunt în poziţia de a comenta sau autentifica vreo altă versiune''.

The Intercept este o publicaţie online lansată în anul 2014 de First Look Media, care a fost creată şi finanţată de Pierre Omidyar, fondatorul companiei eBay. Editorii site-ului sunt Glenn Greenwald, Laura Poitras şi Jeremy Scahill, aceştia fiind implicaţi în publicarea dezvăluirilor din cazul Edward Snowden, un consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională, notează Reuters.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici