REPORTAJ - Criza din Grecia: Rebranşările ilegale la reţeaua de energie electrică au devenit un fenomen

Greutăţile crizei economice şi şomajului ridicat au creat un nou fenomen în Grecia, unde rebranşările ilegale, prin improvizaţii, la reţeaua de energie electrică au devenit un fenomen, pe care compania de furnizare îl consideră periculos, iar voci din societatea civilă îl văd ca justificat.

837 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Criza din Grecia: Rebranşările ilegale la reţeaua de energie electrică au devenit un fenomen

REPORTAJ - Criza din Grecia: Rebranşările ilegale la reţeaua de energie electrică au devenit un fenomen (Imagine: Gabriel Petrescu/Arhiva Mediafax Foto)

Cu 1,37 milioane de şomeri, 27% din forţa de muncă, deconectarea de la electricitate a devenit obişnuită pentru multe familii din Grecia. Situaţia a facilitat apariţia unei reţele de electricieni care lucrează la negru, reconectându-i ilegal pe cei care nu îşi pot plăti datoriile către compania de furnizare, potrivit unui reportaj Bloomberg.

Kostas Ioannidis (55 de ani), muncitor metalurgist, acum şomer, locuieşte la bloc în Salonic, unde are grijă de mama bolnavă şi de soţia infirmă. Ioannidis a acumulat datorii de 2.700 euro către distribuitorul de electricitate HEDNO şi a fost debranşat de două ori în ultimii doi ani, după ce nu a reuşit să plătească rata lunară de 150 de euro negociată cu compania. El s-a reconectat la reţea în luna octombrie, printr-o improvizaţie, preferând să rişte sancţiuni mai dure decât să stea pe întuneric.

Numărul deconectărilor de la electricitate din cauza restanţelor a crescut în primele nouă luni ale acestui an în Grecia cu 5,4%, la 257.000, potrivit Autorităţii de reglementare în domeniul energiei.

Operatorul reţelei de distribuţie, HEDNO, estimează că aproximativ 1 din 10 locuinţe vor fi reconectate fără autorizaţie în acest an.

Practica se încadrează într-un fenomen mai amplu de rezistenţă socială apărut în Grecia în contextul depresiunii economice, care a redus puternic veniturile populaţiei şi a împins în şomaj aproape o treime din forţa de muncă. Grecii s-au constituit în aşa-numite comitete de solidaitate care ocupă clădiri ale statului, distribuie alimente şi medicamente şi au contribuit la ascensiunea "Stângii Radicale" - partidul Syriza, devenit principala formaţiune de opoziţie.

"Dacă cineva nu are ce mânca, încercăm să le facem rost de alimente. Dacă cineva nu are curent, încercăm să le facem rost de electricitate", a declarat pentru Bloomberg Athina Teskou, membră a unui astfel de comitet din Salonic care a reconectat peste 30 de familii la reţeaua de energie.

HEDNO anchetează 3.500 de cazuri de furt de energie în Grecia şi a acţionat în justiţie 310 consumatori, a declarat pentru Bloomberg Melina Kalampoka, purtător de cuvânt al companiei. Furnizorul evită să apeleze la justiţie atunci când este vorba despre familii cu venituri scăzute sau alte categorii vulnerabile, a precizat ea.

"Aceste reconectări ilegale au multe efecte negative şi consecinţe de multe ori nevăzute, începând cu faptul că acţiunea în sine presupune pericol de moarte. În acelaşi timp, astfel de măsuri sunt incorecte faţă de consumatorii legitimi de electricitate", a afirmat reprezentantul furnizorului de energie.

Preţul energiei a crescut în Grecia cu 59% din 2007 până în prezent, în principal din cauza taxelor mai mari, aplicate după ce guvernul a încheiat două acorduri de finanţare externă cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, pentru împrumuturi de 240 miliarde euro.

Anul trecut, venitul mediu al celor mai săraci 10% dintre greci a fost cu mai mult de 50% mai mic decât în 2009 şi cu 37% sub pragul sărăciei caculat la nivelul acelui an, comentează pentru Bloomberg Manos Matsaganis, economist la Universitatea de Economie şi Afaceri din Atena. Dintre şomeri, mai puţin de 19% beneficiază de asistenţă socială, în timp ce costul vieţii a crescut.

La 1 decembrie, o fată de 13 ani a murit în Salonic intoxicată cu monoxid de carbon din cauza unei improvizaţii pentru încălzire. Poliţia a precizat că fata locuia cu mama ei, şomeră, fără acces la energie electrică.

Euclid Tsakalotos, economist la Universitatea din Atena şi membru al partidului de stânga Syriza, susţine că în astfel de condiţii reconectarea ilegală la reţeaua de energie este de înţeles şi reprezintă o formă de rezistenţă faţă de "injustiţia financiară".

John Karampetian, electrician din Salonic, a rebranşat zeci de locuinţe la reţea. El spune că nu cere bani şi nu consideră că ceea ce face reprezintă o acţiune caritabilă, deoarece privarea de electricitate este un act imoral.

Grecia are aproxiamtiv 7,4 milioane de consumatori de electricitate, inclusiv cei industriali, iar aproximativ 60% dintre clienţii deconectaţi din cauza restanţelor sunt rebranşaţi la un moment dat, potrivit Agenţiei naţionale de reglementare în energie. Unele familii nu doresc să se reconecteze ilegal şi trăiesc fără energie, iar altora le este ruşine să apeleze la serviciile electricienilor, intermediate de comitetele de solidaritate.

Viaţa fără energie electrică este umilitoare şi deprimantă, afirmă Pantelis Karipoglou, 22 de ani, care locuieşte într-un apartament Tesalonic împreună cu o familia numeroasă şi a fost rebranşat recent de Karampetian.

"Atunci când te-ai obişnuit cu tehnologia şi nu mai ai curent, parcă îţi taie aripile", comentează el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici