REPORTAJ: Supravieţuitori ai atacurilor comise de Boko Haram în Nigeria povestesc scene de groază

Mai mulţi supravieţuitori ai atacurilor comise de gruparea islamistă Boko Haram în Nigeria au ajuns într-o tabără pentru refugiaţi din Ciad şi au povestit că militanţii "au tras în toată lumea fără distincţie, bărbaţi, femei, copii şi bătrâni", iar în unele cazuri au ales doar bărbaţii.

1111 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Supravieţuitori ai atacurilor comise de Boko Haram în Nigeria povestesc scene de groază

Supravieţuitori ai atacurilor comise de Boko Haram în Nigeria povestesc scene de groază (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un locuitor din nord-estul Nigeriei, Moussa Zira, a povestit cum a reuşit să scape dintr-un atac comis de gruparea islamistă Boko Haram în satul său, soldat cu moartea a 12 persoane, la începutul lui ianuarie. Împuşcat în coapsă şi grav rănit, el s-a prefăcut mort, după care a fugit în statul vecin, Ciad, la tabăra de refugiaţi din Baga Sola, relatează AFP.

Membrii "Boko Haram au sosit la ora 4.00 dimineaţa şi au intrat în fiecare casă, căutau bărbaţi. Ne-au salutat, apoi ne-au spus să-i urmăm, pentru că ne vor explica ulterior", povesteşte el.

Islamiştii au luat 14 persoane, "un bărbat din fiecare casă", în apropierea oraşului nigerian Baga. "Era şi un bătrân printre ei şi i-au spus să plece. Am mers pe câmp şi au spus tuturor să se întindă cu faţa la pământ".

"După ce au tras în aer o dată, au început să tragă în noi" de la distanţă mică, a continuat bărbatul, care credea că totul s-a sfârşit. "La scurt timp, am înţeles că glonţul nu mi-a atins capul, ci braţul şi coapsa. În jurul meu erau toţi morţi".

- Întins în mijlocul cadavrelor -

Pentru ca Boko Haram să nu-l ucidă, el a rămas întins în mijlocul cadavrelor, aşteptând ca islamiştii să plece, apoi a mers prin iarba înaltă câteva ore, înainte de a întâlni un motociclist care l-a ajutat să fugă spre lac.

Pastorul Yacubu Moussa, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre puţinii creştini care au scăpat din atacul asupra oraşului Baga. În noaptea de 3 ianuarie, când islamiştii au venit prin surprindere, tot oraşul dormea. "Au tras în toată lumea fără distincţie, bărbaţi, femei, copii şi bătrâni", povesteşte el.

Întrebat despre numărul de atacatori, el ezită şi vorbeşte de "mii de oameni", însă cifrele nu pot fi verificate. Pastorul adaugă că "erau cadavre peste tot pe străzi" când a fugit.

Două zile mai târziu, Yacubu Moussa a încercat să se întoarcă acasă pentru a-şi lua câteva lucruri. El a văzut "cadavre plutind pe apă", iar "mirosul era atât de puternic încât se simţea de departe".

Din oraş nu a mai rămas decât cenuşă, "au ars totul, casele noastre, magazinele, maşinile".

În tabăra de refugiaţi, pastorul afirmă că se simte singur la ora rugăciunii, fiind înconjurat de zeci de musulmani. "Aici nu am nimic de făcut, nu am credincioşi, lăcaş de cult, nu am nici Biblie".

- Un bebeluş numit Idriss Deby -

De la începutul lui ianuarie, peste 14.000 de persoane au traversat frontiera pentru a fugi de atacurile sângeroase din jurul oraşului Baga, a declarat Mamadou Dian Balde, reprezentant adjunct al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR) în Ciad.

"Ei vin cu poveşti greu de ascultat. Zilele trecute a venit un bărbat să se înregistreze şi nu auzea nimic din ce îi spuneam, nu făcea decât să plângă: cei din Boko Haram au aruncat o grenadă în casa sa, iar soţia şi cei trei copii au murit pe loc", povesteşte Idriss Dezeh, de la Comisia naţională de primire, reintegrare a refugiaţilor şi repatriaţilor.

Unii au avut norocul să ajungă la tabără cu toată familia. Aşezată în faţa unui cort alb, Aisha Aladji Garb alăptează un bebeluş pe care l-a născut în urmă cu două săptămâni în barca cu care a fugit.

Debarcând în Ciad, ea a întâlnit o patrulă de soldaţi locali. "Au avut grijă de mine, m-au urcat în camionul lor şi m-au dus direct la tabără, unde am primit ajutor", povesteşte ea. "Datorită lor, bebeluşul meu este în viaţă. Aşa că l-am numit Idriss Deby", ca pe preşedintele Ciadului, a adăugat femeia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici