Republica Moldova speră să reia în cel mai scurt timp discuţiile pentru reglementarea transnistreană

Republica Moldova speră că discuţiile despre reglementarea transnistreană în formatul 5+2 vor fi reluate în curând, a declarat vicepremierul moldovean Gheorghe Bălan, după o întâlnire cu ministrul de Externe al republicii separatiste proruse Transnistria, Vitali Ignatiev, relatează site-ul agenţiei Tass.

1225 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova speră să reia în cel mai scurt timp discuţiile pentru reglementarea transnistreană

Republica Moldova speră să reia în cel mai scurt timp discuţiile pentru reglementarea transnistreană

Cei doi oficiali au discutat problemele vizate de protocolul de la Berlin, precum "reluarea comunicării telefonice, înregistrarea numerelor de înmatriculare transnistrene, şcolile cu predare în limba română, rezidenţii moldoveni din Dubăsari, libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, reluarea legăturii feroviare în nord şi evacuarea substanţelor toxice din Transnistria", a anunţat Chişinăul.

Potrivit lui Gheorghe Bălan, discuţiile cu Tiraspolul au oferit posibilitatea unui compromis în trei domenii, cum ar fi comunicaţiile telefonice, accesul cetăţenilor Republicii Moldova la terenurile lor şi şcolile cu predare în limba moldovenească din Transnistria.

"Grupuri speciale de lucru vor aborda aceste probleme. Dacă vom reuşi să găsim o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi, vom organiza o nouă rundă de discuţii în formatul 5+2", a subliniat vicepremierul moldovean.

Gheorghe Bălan a mai transmis că guvernul moldovean lucrează la un proiect de lege pentru armonizarea politicii Republicii Moldova privind soluţionarea conflictului transnistrean.

"O abordare unificată a autorităţilor moldoveneşti faţă de această problemă va contribui la obţinerea unor rezultate concrete în cadrul negocierilor viitoare cu Transnistria", a explicat Bălan.

De cealaltă parte, Vitali Ignatiev a acuzat OSCE că a întârziat discuţiile privind soluţionarea conflictului din Transnistria, cu referire la absenţa reuniunilor în format extins de-a lungul a aproape nouă luni, sub preşedinţia austriacă a OSCE.

Discuţiile de pace privind Transnistria în formatul 5+2 presupun participarea Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei şi observatorilor din partea SUA şi UE. În conformitate cu protocolul încheiat, cel puţin şase reuniuni pe an ar trebui să aibă loc în formatul 5+2. Ultima întâlnire a avut loc la Berlin în 2016, după o pauză de doi ani, şi s-a încheiat cu semnarea unui document care nu a fost pus în aplicare pe deplin.

Regiunea separatistă prorusă Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici