Republica Moldova trimite trupe şi echipamente pentru exerciţii militare în România

Un contingent de militari ai armatei Republicii Moldova va participa, în perioada 11-17 februarie, la exerciţiul multinaţional "Platinum Eagle 18.1", organizat la Centrul de Instruire Babadag din România, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Chişinău.

1902 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova trimite trupe şi echipamente pentru exerciţii militare în România

Republica Moldova trimite trupe şi echipamente pentru exerciţii militare în România

Contingentul, constituit din 60 de ofiţeri, subofiţeri, sergenţi şi soldaţi din Brigada de infanterie motorizată "Dacia" din Cahul şi Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău, se va antrena împreună cu militari din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi SUA.

Totodată, la exerciţiul "Platinum Eagle", Republica Moldova vor participa cu 12 unităţi de tehnică de tip HMMWV (vehicule militare 4×4 Humvee) şi echipament militar.

"Scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii între forţele participante, menţinerea capabilităţii de instruire în comun, pregătirea pentru operaţiuni de menţinere a păcii, precum şi dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale. Conform scenariului, militarii moldoveni vor face parte dintr-o companie internaţională, condusă de colegii din SUA, şi vor avea de executat trageri de luptă cu armamentul din dotare şi proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate", se arată în comunicatul Ministerului moldovean al Apărării.

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că participarea ţării sale la astfel de manevre militare este "nepotrivită", susţinând că doreşte să menţină neutralitatea Republicii Moldova la nivel internaţional.

În 2017, Ministerul Apărării de la Chişinău a renunţat la planurile de a participa la exerciţiul "Platinum Eagle", după ce Igor Dodon a refuzat să semneze un decret în acest sens.

Recent, preşedintele Republicii Moldova a condamnat iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc, după ce ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a declarat în favoarea acestui demers. Fifor a făcut afirmaţiile la finele unei întâlniri cu omologul său moldovean, Eugen Sturza.

Igor Dodon este un adversar declarat al Guvernului moldovean în special în privinţa politicii externe, respingând o apropiere de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. În schimb, preşedintele Republicii Moldova favorizează aprofundarea relaţiilor cu Rusia şi cu alte state ex-sovietice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici