Republicanii din Iowa îşi desemnează favoritul în cursa pentru Casa Albă

Alegătorii republicani din Iowa (centru) vor alege marţi seara între favoritul Mitt Romney şi ceilalţi candidaţi care aspiră la învestitura republicană pentru a se confrunta cu Barack Obama la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie 2012.

76 afișări
Imaginea articolului Republicanii din Iowa îşi desemnează favoritul în cursa pentru Casa Albă

Mitt Romney, favoritul din sondaje al republicanilor pentru Casa Albă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

La ora locală 19.00 (02.00 ora României), 1.774 de "caucus" sau reuniuni electorale, organizate deseori în licee sau biserici locale, se vor deschide pentru 100.000 de alegători republicani din Iowa. Aceştia vor organiza dezbateri înainte de a desemna un adversar pentru a se confrunta cu preşedintele democrat în exerciţiu.

Cu 24 de ore înainte de primul caucus, Mitt Romney îşi păstra statutul de favorit. Luni seara, în faţa a aproximativ 300 de persoane la Clive, în apropiere de Des Moines, Romney l-a criticat din nou pe preşedintele Obama, ignorându-şi adversarii republicani. "Acest preşedinte nu a provocat recesiunea, dar a făcut-o mai grea", a declarat el.

Dar victoria nu îi este garantată, el fiind urmat îndeaproape de Ron Paul şi Rick Santorum.

Potrivit mediei sondajelor realizate recent de site-ul RealClearPolitics, el conduce cu 22,8 la sută în faţa decanului cursei, Ron Paul (21,5 la sută) şi Rick Santorum (16,3 la sută), conservatorul creştin cu o surprinzătoare ascensiune în ultimele zile.

Numeroşi alegători sunt încă indecişi, iar 41 la sută dintre ei ar putea să se răzgândească, potrivit unui sondaj recent al Des Moines Register. Ţinând cont de marja de eroare a sondajelor, adeseori de plus sau minus cinci puncte procentuale, cei trei candidaţi aflaţi pe primele locuri sunt în concurenţă strânsă.

În acest scrutin imprevizibil, Richard Puhl, în vârstă de 45 de ani, un alegător republican din Des Moines şi-a schimbat opţiunea în favoarea lui Santorum. "O susţineam pe Michele Bachmann până acum o săptămână. Încă îmi place de ea. Ar fi un secretar bun, dar nu pare pregătită să conducă această ţară", a declarat el.

De mai multe zile, candidaţii Mitt Romney, Ron Paul, Rick Santorum, Rick Perry, Michele Bachmann şi Newt Gingrich şi-au intensificat eforturile pe lângă alegătorii din Iowa, oferind interviuri în presa locală, difuzându-şi spoturile televizate şi organizând până la patru mitinguri electorale pe zi.

Din restaurante în cafenele, trecând prin biblioteci publice şi magazine, ei au mers în întâmpinarea potenţialilor alegători pentru a-i saluta şi, adeseori, pentru a le asculta doleanţele, însoţiţi în permanenţă de jurnalişti.

Marţi, ei se vor afla până în ultimul moment în faţa alegătorilor, pentru a încerca să îi câştige de partea lor.

Mitt Romney va fi la tribună de la ora 07.55 (15.55 ora României) la Des Moines. Michele Bachmann, care se află pe ultimele locuri în sondaje, va avea un program încărcat, ce va începe cu un interviu acordat la radio la ora 06.15 (14.15 ora României).

Newt Gingrich şi Rick Perry vor încerca, la rândul lor, să se menţină, sperând în zile mai bune în alte state.

Adunările de tip "caucus" din Iowa, stat cu trei milioane de locuitori, marchează începutul procesului de selecţie - stat cu stat - a unui candidat al partidului republican, care durează până în vară.

"Statul Iowa este important deoarece este primul test major" de popularitate pentru candidaţi, afirmă Tim Hagle, profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea din Iowa. "Acest lucru le oferă candidaţilor şansa de a vedea dacă sunt capabili să pună în aplicare o organizaţie care funcţionează", a declarat el.

O victorie în Iowa nu garantează nominalizarea, dar ea înzeceşte şansele candidatului.

După Iowa şi New Hampshire, la 10 ianurie, alegeri primare vor avea loc în South Carolina la 21 ianuarie, apoi în Florida la 31 ianuarie. La 6 martie se vor pronunţa aproximativ zece state în ziua supranumită "Super Marţi".

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici