Reţeaua teroristă Stat Islamic, acuzată de comiterea unui atac cu arme chimice în nordul Irakului. SUA anchetează cazul

Militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au atacat combatanţi kurzi cu arme chimice, în apropierea oraşului Erbil, situat în nordul Irakului, anunţă Ministerul german al Apărării, citat de site-ul agenţiei AFP.

955 afișări
Imaginea articolului Reţeaua teroristă Stat Islamic, acuzată de comiterea unui atac cu arme chimice în nordul Irakului. SUA anchetează cazul

Reţeaua teroristă Stat Islamic, acuzată de comiterea unui atac cu arme chimice în nordul Irakului (Imagine: Hepta)

"A avut loc un atac cu armament chimic; membri ai miliţiilor kurde (peshmerga) au fost răniţi, având iritaţii ale căilor respiratorii", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

"Grupul terorist Stat Islamic se pare că a utilizat clor împotriva unor membri ai serviciilor de securitate kurde", a comunicat armata germană.

Atacul a avut loc în nordul Irakului, în oraşul Makhmur, situat în apropiere de Erbil.

"A avut loc un atac chimic", a confirmat un purtător de cuvânt al armatei irakiene.

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni din nord-vestul Irakului, din nordul Siriei, din nordul Egiptului şi din nordul Libiei, unde a proclamat un "califat islamic".

SUA anchetează dacă Statul Islamic a comis un atac cu gaz muştar împotriva kurzilor în Irak

Statele Unite anchetează dacă Statul Islamic a folosit sau nu gaz muştar într-un atac asupra forţelor kurde în Irak, primul indiciu că gruparea jihadistă ar fi putut să obţină această armă chimică interzisă, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

Oficiali americani de rang înalt, citaţi în ediţia de joi a ziarului Wall Street Journal (WSJ), afirmă că deţin "informaţii credibile" potrivit cărora agentul utilizat într-u atac chimic recent este gazul muştar (iperită).

Statul Islamic ar fi putut să obţină gazul în Siria, al cărei Guvern a recunoscut că deţine cantităţi importante din acest agent citotoxic şi vezicant în 2013, când a fost de acord să renunţe la arsenalul său chimic, potrivit ziarului.

Gruparea ar fi putut să obţină gazul şi din Irak.

Oficiali kurzi au anunţat că forţe peshmerga au fost atacate pe 12 august, lângă Makhmur, la 60 de kilometri sud de Ebril, iar Ministerul german al Apărării a anunţat că aproximativ 60 de luptători au suferit dificultăţi în a respira din cauza atacului - o marcă a folosirii unor arme chimice.

Potrivit Berlinului, în atac pare să se fi folosit obuze cu clor gazos, care sunt toxice, dar nu sunt interzise ca gazul muştar.

Consiliul Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă a anunţat că anchetează informaţiile şi că nu le poate confirma.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici