Războiul din Ucraina, ziua 710. Reuters: Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe Valeri Zalujnîi, comandantul militar al ţării. Polonia îşi reiterează sprijinul pentru un fond de ajutor militar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

  • Polonia îşi reiterează sprijinul pentru un fond de ajutor militar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina.
  • Canada ia în considerare trimiterea de rachete aer-sol dezafectate în Ucraina.
  • Germania adoptă bugetul pe 2024 care prevede un ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 387.940 de soldaţi în Ucraina.
  • Mediazona confirmă identităţile a peste 43.400 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina.
  • Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul militar suprem al ţării care controlează războiul împotriva forţelor de ocupaţie ruse, au declarat vineri două surse bine informate citate de Reuters.
1687 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 710. Reuters: Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe Valeri Zalujnîi, comandantul militar al ţării. Polonia îşi reiterează sprijinul pentru un fond de ajutor militar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

Reuters: Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demintă pe Valeri Zalujnîi, comandantul militar al ţării

UPDATE Drum din regiunea Sumy, în apropiere de graniţa cu Rusia, închis pentru civili în urma unui atac

Secţiuni de drum din apropierea graniţei cu Rusia în regiunea Sumy au fost închise pentru vehiculele civile după ce un grup rus de recunoaştere şi sabotaj a împuşcat mortal două persoane la 27 ianuarie, a raportat administraţia militară a regiunii la 3 februarie.

UPDATE Sursă ucraineană: două drone au lovit cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei

UPDATE Zeci de participanţi la un protest al soţiilor militarilor ruşi, reţinuţi de poliţiştii din Moscova

UPDATE Estonia livrează rachete antitanc Javelin şi alte ajutoare militare Ucrainei

Pachetul în valoare de 80 de milioane de euro a fost aprobat în decembrie. Acesta include, de asemenea, mitraliere, diverse vehicule şi nave, precum şi echipamente de scufundare.

UPDATE Guvernator: Un atac rusesc avariază un grânar din regiunea Poltava

Un atac rusesc din 2 februarie a avariat un siloz de cereale din regiunea Poltava, distrugând o parte din recolta depozitată în interior, a declarat Filip Pronin, guvernatorul regional, la 3 februarie.

UPDATE Polonia îşi reiterează sprijinul pentru un fond de ajutor militar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

Polonia susţine propunerea ca statele membre ale UE să creeze un fond pentru a oferi Ucrainei un ajutor militar de 20 de miliarde de euro (21,5 miliarde de dolari) în următorii patru ani, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, în faţa reporterilor la Bruxelles, la 3 februarie.

UPDATE Generalul Syrskyi vizitează sectorul Kupiansk, aflat în conflict, pe fondul unei situaţii "tensionate"

Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei, a vizitat unităţile militare din sectorul Kupiansk, care se confruntă cu un atac puternic al forţelor ruse, a anunţat serviciul de presă al Forţelor Terestre pe reţelele de socializare la 3 februarie.

UPDATE Canada ia în considerare trimiterea unor rachete aer-sol dezafectate în Ucraina

Partidul Conservator din opoziţia canadiană a cerut guvernului să trimită zeci de mii de rachete dezafectate în Ucraina în loc să le distrugă, a relatat CBC pe 2 februarie. Ministerul canadian al Apărării a confirmat că această donaţie este luată în considerare.

UPDATE Germania adoptă bugetul pe 2024 care prevede un ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina

"Salut aprobarea de către Bundestag-ul german a unui ajutor militar de 7,6 miliarde de euro pentru Ucraina în bugetul pe 2024. Apreciez faptul că acordurile noastre cu cancelarul Olaf Scholz sunt puse în aplicare", a declarat preşedintele Volodymyr Zelensky pe platforma de socializare X.

UPDATE La o centrală electrică DTEK, echipamentele Ukrenergo au fost avariate în urma atacurilor ruseşti

Compania nu precizează unde se află centralele care au fost lovite, pentru a evita să ofere informaţii sensibile despre localizarea infrastructurii critice din Ucraina.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 387.940 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 880 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 9 din cele 14 drone ruseşti lansate peste noapte

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus nouă din cele 14 drone de tip Shahed lansate de Rusia din Primorsko-Akhtarsk şi din Chauda, în Crimeea, a raportat Forţele Aeriene la 3 februarie.

UPDATE Un incendiu izbucneşte la rafinăria rusă din Volgograd

Un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol din Volgograd în noaptea de 2 spre 3 februarie, a anunţat guvernatorul regional Andrei Bocharov prin intermediul Telegram.

UPDATE Mediazona confirmă identităţile a peste 43.400 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina

Prin intermediul unei cercetări din surse deschise, Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 43.460 de soldaţi ruşi care au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, din februarie 2022.

UPDATE Ministrul bulgar al Apărării spune că vehiculele blindate promise sunt în drum spre Ucraina

La câteva luni după ce au fost aprobate de Parlamentul şi Guvernul Bulgariei, 100 de vehicule blindate care aparţineau cândva Ministerului de Interne al ţării sunt acum în drum spre Ucraina, a declarat ministrul apărării Todor Tagarev pe 2 februarie.

UPDATE Rusia bombardează 9 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au bombardat de 102 ori regiunea Sumy în 33 de atacuri separate pe 2 februarie, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy. Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

Ştirea iniţială

Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujnîi, care a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu o serie de probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze părţi semnificative de teritoriu deţinut de Rusia.

O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi sunt implicaţi într-o dispută privind o nouă campanie de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujnîi de a chema 500.000 de soldaţi noi.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de eliberare a lui Zalujnîi din funcţia de comandant-şef al forţelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce părţile îşi stabilesc următorii paşi.

Nu este clar cât timp va dura acest proces, a adăugat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Casa Albă nu şi-a exprimat o poziţie cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujnîi, a declarat o a doua sursă bine informată.

"Casa Albă e de părere că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii cu privire la personalul său", a spus sursa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici