Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu: Trump a ignorat sfaturile de a face apel la pace

Donald Trump a stat ore în şir privind în direct la televizor atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu, ignorând sfaturile consilierilor de a-i îndemna pe susţinătorii săi să oprească violenţele, au declarat joi martori la o audiere în Congres, potrivit Reuters.

677 afișări
Imaginea articolului Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu: Trump a ignorat sfaturile de a face apel la pace

Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu: Trump a ignorat sfaturile de a face apel la pace

Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor a folosit cea de-a opta audiere din această vară pentru a detalia ceea ce membrii au spus că a fost refuzul lui Trump de a acţiona în cele 187 de minute dintre sfârşitul discursului său incendiar de la un miting în care îşi îndemna susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu şi difuzarea unei înregistrări video în care le spunea să plece acasă.

„Preşedintele Trump a stat la masa sa şi a privit atacul la televizor în timp ce cei mai înalţi membri ai personalului său, cei mai apropiaţi consilieri şi membrii familiei sale îl implorau să facă ceea ce se aşteapta de la orice preşedinte american”, a declarat reprezentanta democrată Elaine Luria.

Grupul de experţi a redat mărturii înregistrate video ale consilierilor de la Casa Albă şi ale personalului de securitate.

„Dacă preşedintele ar fi vrut să facă o declaraţie şi să se adreseze poporului american, ar fi putut fi filmat aproape imediat”, a mărturisit Sarah Matthews, adjunct al secretarului de presă la Casa Albă.

O altă rundă de audieri va începe în septembrie, a declarat vicepreşedintele republican al comisiei, reprezentanta Liz Cheney.

Grupul format din şapte membri democraţi şi doi republicani ai Camerei Reprezentanţilor a investigat atacul, intervievând peste 1.000 de martori şi adunând zeci de mii de documente.

Atacul asupra Capitoliului s-a soldat cu mai multe morţi. Peste 850 de persoane au fost acuzate de participare la revoltă.

Trump neagă orice abatere şi continuă să susţină că a pierdut din cauza unei fraude generalizate. „Aceste audieri sunt la fel de false şi ilegitime ca Joe Biden - nu pot face nimic fără un teleprompter”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Liz Harrington, într-o postare pe site-ul său de socializare Truth Social în timpul audierilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici