Rezultatele oficiale confirmă eşecul lui Berlusconi la cele trei referendumuri

Italienii au respins cu o majoritate covârşitoare, luni, revenirea la energia nucleară, precum şi o lege privind imunitatea lui Silvio Berlusconi şi privatizarea sistemului de apă, potrivit rezultatelor oficiale ale Ministerului de Interne.

258 afișări
Imaginea articolului Rezultatele oficiale confirmă eşecul lui Berlusconi la cele trei referendumuri

Rezultatele oficiale confirmă eşecul lui Berlusconi la cele trei referendumuri (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit acestor cifre, care privesc toate voturile din peninsulă, dar numai o parte din voturile italienilor din străinătate, fiecare referendum a fost aprobat cu o majoritate covârşitoare, între 94,3 la sută, pentru energia nucleară, şi aproape 96 la sută, pentru sistemul de apă.

Alegătorii erau chemaţi să se pronunţe asupra unei eventuale reveniri la energia nucleară în Italia, unde aceasta a fost abandonată în 1987 prin referendum, în urma catastrofei de la Cernobîl.

Un alt referendum propunea aborgarea legii "imposibilităţii legitime", care îi permite premierului, vizat de trei procese diferite, inclusiv unul pentru prostituţie cu o minoră, să nu asiste la audieri din cauza obligaţiilor sale.

Celălalt referendum se referea la privatizarea sistemului de apă, în ceea ce priveşte gestionarea şi tarifarea.

Rata de participare a fost foarte ridicată, între 55 şi 56 la sută, inclusiv italienii din străinătate, cu mult peste cvorumul necesar (50 la sută plus 1 vot) pentru ca referendumurile să fie valabile, a precizat Ministerul de Interne. Pentru acest tip de scrutin, în Italia nu s-a mai atins cvorumul de 16 ani.

Acesta este un eşec pentru Il Cavaliere, care a suferit deja o înfrângere la alegerile municipale parţiale, în care partidul său a pierdut în special Milano, capitala economică a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici