Rice: Aderarea la NATO soluţionează vechi dispute, precum cele dintre România şi Ungaria

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a declarat, miercuri, că aderarea la NATO permite statelor să îşi rezolve dispute şi conflicte vechi, oferind exemplul României şi Ungariei şi cel al Bulgariei şi Turciei, potrivit unui transcript publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

17 afișări
Imaginea articolului Rice: Aderarea la NATO soluţionează vechi dispute, precum cele dintre România şi Ungaria

Rice: Aderarea la NATO soluţionează vechi dispute, precum cele dintre România şi Ungaria (Imagine: Mediafax/AFP)

Aderarea la Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) şi, în final, la NATO "permite statelor să depăşească dificultăţi, divergenţe şi conflicte de durată sub umbrela unei organizaţii de securitate colectivă, de apărare a democraţiilor", a declarat Rice într-o conferinţă de presă.

"Am observat că, dacă ar fi spus cineva că pot fi rezolvate dispute, de exemplu, dintre Ungaria şi România, dintre Bulgaria şi Turcia, în mod paşnic, nimeni nu ar fi crezut aşa ceva când imperiul sovietic s-a destrămat", a adăugat ea.

Integrarea în organizaţia nord-atlantică reprezintă, de asemenea, un motiv şi un imbold pentru promovarea de reforme interne şi consolidare a procesului de democratizare. "Din acest motiv Planul de Acţiune pentru Aderare este atât de important şi din acest motiv Statele Unite continuă să susţină aderarea Georgiei şi Ucrainei la MAP", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici