RIO 2016. Evacuările din suburbii relevă realitatea dură a inegalităţii sociale în timpul Olimpiadei: "Este un eveniment de bogaţi, pentru bogaţi"

Vila Utodromo, o mahala situată în epicentrul olimpiadei de la Rio, a fost demolată pentru a face loc marelui eveniment sportiv, dar aproximativ 20 de familii au refuzat să-şi părăsească locuinţele, notează presa latino-americană.

9311 afișări
Imaginea articolului RIO 2016. Evacuările din suburbii relevă realitatea dură a inegalităţii sociale în timpul Olimpiadei: "Este un eveniment de bogaţi, pentru bogaţi"

RIO 2016. Evacuările din suburbii relevă realitatea dură a inegalităţii sociale în timpul Olimpiadei: Este un eveniment de bogaţi, pentru bogaţi"

Mahalaua Vila Autodromo, o comunitate de pescari de la marginea lagunei Jacarepagua, din apropierea parcului olimpic, era în urmă cu câţiva ani domiciliul a peste 600 de familii. Dar, odată ce Rio de Janeiro a fost desemnat oraşul care va găzdui Jocurile Olimpice, se afla în calea noilor străzi şi parcări.

La periferia parcului olimpic din Rio de Janeiro, departe de spectacolul atletic comercial, un grup de rezidenţi care au rezistat evacuărilor asupra unei întregi comunităţi, se străduiesc să-şi reconstruiască vieţile.

"Acestea sunt jocurile eliminatorii. Este un eveniment de bogaţi, pentru bogaţi", a declarat Sandra de Souza, rezidentă a Vilei Autodromo ce a refuzat să părăsească cartierul.

Autorităţile s-au oferit să-i despăgubească pe rezidenţi sau să-i mute într-un complex de apartamente din apropiere pentru a-i forţa să-şi părăsească locuinţele. Mulţi rezidenţi au acceptat oferta, dar un grup de 20 de familii nu au renunţat la lupta lor. În timp ce casele acestora erau dărâmate de buldozere, nu voiau să părăsească locul pe care-l considerau casă, iar acum încearcă să-şi reconstruiască locuinţele.

În cadrul pregătirilor pentro Jocurile Olimpice, primarul oraşului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a evacuat şi mutat în alte locuinţe mii de oameni din comunităţile sărace.

Potrivit agenţiei Reuters, Vila Autodromo, în care locuiau o cincime din populaţia totală de şase milioane de locuitori, era una dintre puţinele comunităţi din mahalalele oraşului Rio, care în ciuda condiţiilor de trai inadecvate era scutită de violenţele bandelor de droguri.

Grupurile care luptă pentru drepturile omului au avertizat în faza pregătirilor iniţiale că peste 200.000 de persoane riscă să fie evacuate din propriile case. Luptătorii pentru drepturile omului au raportat creşteri ale măsurilor de represiune din partea poliţiei în timpul extinderii oraşului înspre mahalele de dinaintea olimpiadei. Aproximativ 82.000 de membri ai poliţiei şi militari au fost disponibilizaţi să-şi desfăşoare activitatea pe perioada Jocurilor Olimpice.

Pregătirile pentru olimpiadă se întind pe parcursul a mai multor ani, depăşesc bugetele iniţiale şi includ o serie de costuri sociale ce includ măsuri de represiune asupra oamenilor străzii şi comunităţilor sărace, în încercarea de "a curăţa străzile" pentru atenţia internaţională.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici