Robert Gates: Retragerea trupelor americane din Afganistan în 2011 va fi "limitată"

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat că numeroşi militari americani vor rămâne în Afganistan după începerea retragerii trupelor, prevăzută pentru iulie 2011, calificând replierea americană drept "limitată".

119 afișări
Imaginea articolului Robert Gates: Retragerea trupelor americane din Afganistan în 2011 va fi "limitată"

Robert Gates: Retragerea trupelor americane din Afganistan în 2011 va fi "limitată" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că trebuie să ne reafirmăm mesajul, acela că nu vom părăsi Afganistanul în iulie 2011", a spus duminică Gates, la emisiunea "This Week", de la postul ABC.

"Opinia mea este aceea că, într-o primă etapă, aceste retrageri (de militari) vor fi limitate", a explicat şeful Pentagonului.

Pe teren, trupele americane ţin piept cu greu insurgenţilor. Luna iulie a acestui an a fost cea mai sângeroasă pentru trupele americane, de la începerea războiului la sfârşitul anului 2001, cu 66 de decese înregistrate.

În pofida acestor dificultăţi, Gates a apreciat progresele făcute de coaliţia internaţională în lupta sa împotriva talibanilor. Potrivit acestuia, insurgenţii nu vor putea aştepta plecarea trupelor americane pentru a duce o ofensivă de mare anvergură.

La întrebarea dacă talibanii o vor amâna până în vara anului 2011, Gates a afirmat că "ne-am bucura dacă s-ar întâmpla aşa, pentru că noi vom fi acolo (după iulie 2011) şi vom fi acolo cu un mare număr de militari".

Declaraţiile secretarului Apărării reprezintă un ecou al celor făcute de vicepreşedintele Joe Biden, potrivit căruia doar 2.000 de militari americani vor fi retraşi din Afganistan începând din iulie 2011.

Potrivit preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, acesta este un număr prea mic. "Sper că este vorba despre mai mulţi decât atât", a declarat ea, duminică, la postul ABC.

La acelaşi post, Robert Gates a recunoscut că pierderile militarilor sunt în creştere, dar s-a declarat optimist în legătură cu finalul conflictului şi a dat asigurări că au fost realizate progrese în domeniul securităţii, economiei şi guvernării locale în provinciile meridionale Helmand şi Kandahar.

"Va lua timp. Va fi dificil. Vom avea victime pe care să le plângem (...). Dar cred că există semne concrete că această abordare funcţionează. Această strategie funcţionează", a mai spus Robert Gates.

În timpul unei alte emisiuni duminicale, de această dată pe CNN, el a respins informaţiile conţinute în documentele publicate de site-ul WikiLeaks, potrivit cărora talibanii folosesc rachete sol-aer Stinger de fabricaţie americană.

"Nu cred acest lucru", a spus el, ca răspuns la o întrebare în acest sens.

Potrivit documentelor difuzate de WikiLeaks, talibanii s-ar folosi de astfel de rachete. Însă de la începutul conflictului, nici un avion militar american nu ar fi fost doborât de un Stinger.

În timpul jihadului împotriva ocupaţiei sovietice în Afganistan (1979-89), Statele Unite au furnizat, începând din 1985, mai multe sute de rachete Stinger mujahedinilor afgani, schimbând semnificativ echilibrul militar din această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici