Rohani cere statelor occidentale să nu rateze "ocazia excepţională" de a obţine un acord cu Iranul

Preşedintele iranian Hassan Rohani a făcut apel sâmbătă la marile puteri să nu rateze "ocazia excepţională" de a ajunge la un acord cu privire la programul nuclear al Teheranului în cursul negocierilor care se desfăşoară la Geneva.

290 afișări
Imaginea articolului Rohani cere statelor occidentale să nu rateze "ocazia excepţională" de a obţine un acord cu Iranul

Rohani cere statelor occidentale să nu rateze "ocazia excepţională" de a obţine un acord cu Iranul

"Sper că părţile care negociază cu Iranul în cadrul grupului 5+1 vor folosi ocazia excepţională creată de naţiunea iraniană de a ajunge la un rezultat pozitiv într-un interval rezonabil", a afirmat Rohani, conform agenţiei oficiale Irna, în timp ce discuţiile au fost prelungite cu o zi din cauza poziţiilor divergente din cadrul marilor puteri.

"Această ocazie a fost creată o dată cu alegerile de la 14 iunie", a adăugat el cu referire la victoria sa la prezidenţiale "unde unul dintre sloganuri a fost «înţelegere constructivă cu lumea»".

"Cererile de suspendare (a programului nuclear) şi sancţiunile nu au reglat problemele, ci le-au complicat", a declarat el. "Singura soluţie sunt negocierile realizate cu respect şi încredere reciprocă".

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, care conduce delegaţia iraniană la Geneva, a vorbit despre progres cu grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) fără a fi sigur că va exista un acord sâmbătă seară "asupra textului declaraţiei comune".

Rohani a făcut această declaraţie cu ocazia întâlnirii cu ministrul japonez al Afacerilor Externe, Fumio Kishida, aflat în vizită până duminică în Iran.

Liderul diplomaţiei nipone a declarat la rândul său că "sper că aceste eforturi şi aceste negocieri să aibă rezultatele aşteptate cât mai rapid posibil", conform Irna.

Japonia, a treia putere mondială şi foarte dependentă de petrolul din Orientul Mijlociu, este un aliat apropiat al Washingtonului însă a păstrat relaţii amicale cu Republica islamică.

"Acum că fereastra este deschisă pentru o perioadă limitată, Iranul trebuie să dea dovadă în mod activ de flexibilitate pentru a rezolva problema şi a restaura încrederea în cadrul comunităţii internaţionale", a declarat ministrul japonez anterior în cursul unei întâlniri cu preşedintele Parlamentului, Ali Larijani.

Occidentalii şi Israelul sunt determinaţi să oprească programul iranian de îmbogăţire a uraniului, suspectat că ar fi destinat fabricării unei arme atomice, ceea ce Teheranul neagă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici