Roma: 50 de arestări după un control într-o tabără improvizată

Poliţia din Roma a desfăşurat, joi dimineaţă, o vastă operaţiune de control al actelor de identitate în cea mai mare tabără improvizată amplasată în capitala italiană, arestând circa 50 de persoane care nu aveau documente asupra lor, a relatat agenţia ANSA.

25 afișări
Imaginea articolului Roma: 50 de arestări după un control într-o tabără improvizată

Roma: 50 de arestări după un control într-o tabără improvizată (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 700 de persoane, în special români, sârbi şi bosniaci, locuiesc în această tabără amplasată în estul Romei. Circa 50 dintre aceştia nu au putut prezenta documente de identitate şi au fost transportaţi la comisariatul de poliţie.

Noul primar al Romei, Gianni Alemanno, fost politician neofascist, ales la sfârşitul lunii aprilie, a asigurat populaţia capitalei în cursul campaniei electorale că "vor redeveni stăpâni în oraşul lor", promiţând, în special, expulzarea a circa "20.000 de imigranţi ilegali" care, potrivit acestuia, "au comis delicte şi continuă să locuiască la Roma".

Acţiunile de la Roma sunt parte a amplelor operaţiuni declanşate de poliţia italiană ăn cursul nopţii de miercuri spre joi, împotriva imigranţilor ilegali în mai multe regiuni din Italia. Verificările s-au soldat cu sute de arestări şi zeci de expulzări.

Ministerul de Interne urmează să facă publice detaliile operaţiunilor într-o conferinţă de presă organizată în cursul zilei de joi.

Potrivit ANSA, operaţiunile s-au derulat în nouă regiuni din Italia şi s-au soldat cu arestarea "mai multor sute de persoane", străini şi italieni, în timp ce "zeci" de mandate de expulzare au fost, de asemenea, executate.

O nouă serie de măsuri de combatere a imigraţiei clandestine vor fi adoptate miercurea viitoare de Guvernul Berlusconi.

Măsurile prevăd, în special, stabilirea unui nou delict de imigraţie clandestină, pedepsit cu închisoare între şase luni şi patru ani, verdictul urmând să fie pronunţat în maxim 15 zile de la arestarea suspectului, urmată de expulzarea imediată în cazul în care acesta pledează vinovat.

Acest întreg arsenal de măsuri vizează, în special, imigranţii români de origine romă, vizaţi de o serie de anchete după comiterea mai multor infracţiuni, situaţie exploatată de formaţiunile italiene de dreapta în timpul campaniei electorale.

Aproximativ 342.200 de români locuiesc în Italia, potrivit cifrelor oficiale, dar organizaţia catolică Caritas apreciază numărul acestora la 556.000, în creştere continuă după aderarea României la UE.

Noul ministru de Interne, Roberto Maroni, membru al formaţiunii xenofobe Liga Nordului, urmează să se întâlnească, joi, la Roma cu omologul său român.

Taberele de romi au fost ţinta mai multor atacuri cu cocteiluri Molotov şi incendiate, marţi şi miercuri, în trei incidente care au avut loc la periferia oraşului italian Neapole, determinând ocupanţii să părăsească locul. La originea acestor violenţe s-ar afla tentiva de răpire a unui copil de către o tânără româncă de origine romă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici