România condamnă decizia Rusiei de retragere din Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă decizia Federaţiei Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (TCFE). Procedura de retragere a fost încheiată vineri.

370 afișări
Imaginea articolului România condamnă decizia Rusiei de retragere din Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa

România condamnă decizia Rusiei de retragere din Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa

MAE condamnă decizia Federaţiei Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (TCFE). Procedura, iniţiată de Rusia în 10 mai 2023, a fost încheiată vineri, 9 iunie 2023, prin notificarea depozitarului Tratatului CFE, Olanda.

Decizia Rusiei este cea mai recentă acţiune de subminare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a securităţii euroatlantice, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki şi a obiectivelor TCFE.

„Acţiunile Federaţiei Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunţul său de „autosuspendare” din Tratatul în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federaţia Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligaţiile ce îi reveneau prin Tratat. România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susţinerea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare a NATO, precum şi prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate şi securitatea tuturor aliaţilor, în conformitate cu Noul Concept Strategic”, a transmis, vineri, MAE, prin intermediul unui comunicat de presă.

Tratatul cu privire la fortele armate conventionale in Europa (CFE) a fost negociat în ultimii ani ai Războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Înaintea retragerii Federaţiei Ruse, Tratatul cuprindea 30 de state-părţi.

Prevederile sale impun o serie de limitări şi plafoane pentru cinci categorii de armament convenţional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă. În anul 2007, Federaţia Rusă şi-a suspendat unilateral participarea la Tratatul CFE, fără ca Tratatul să prevadă o astfel de procedură. Celelalte state-părţi continuă să implementeze între ele Tratatul, aspectele privind implementarea fiind gestionate în cadrul Grupului Consultativ Comun (JCG), cu sediul la Viena.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
tratat,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici