- Home
- Externe
- BUCUREŞTI , (22.03.2019, 10:06)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţie al unui deţinut. Marian Flămînzeanu a făcut clasele III-IV în penitenciar, dar nu a mai putut continua studiile
Statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul unui deţinut căruia i s-a refuzat dreptul la şcolarizare, fiind încălcat dreptul la educaţie prevăzut de Articolul 2 din Protocolul 1 la Convenţie, anunţă APADOR-CH. Deţinutul a primit 2.000 euro despăgubiri.
891 afișări

România, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţie al unui deţinut. Marian Flămînzeanu a făcut clasele III-IV în penitenciar, dar nu a mai putut continua studiile
Condamnarea a fost pronunţată la 19 martie 2019.
În 2008, când avea 27 de ani, Marian Flămînzeanu a fost condamnat pentru furt şi închis la Penitenciarul Rahova. Între 2007-2009 el a făcut clasele III-IV în penitenciar, iar din 2010, când a fost mutat la Penitenciarul Jilava, a făcut numeroase cereri pentru a-şi continua studiile cu clasele V-VIII. Penitenciarul a avut discuţii cu Inspectoratul Şcolar, dar ulterior a motivat că din cauza numărului mic de deţinuţi eligibili, clasele nu se pot înfiinţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Țara cu cea mai mică populație din lume. Are un singur locuitor
-
Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheş va fi adus în ţară pentru executarea pedepsei
-
BREAKING NEWS Dacia Duster III va fi produs numai la Mioveni, vine cu cea mai nouă platformă a Renault şi noi motorizări. Preţul de pornire rămâne sub 20.000 de euro / Dieselul dispare definitiv din gama Dacia pentru Europa
-
Fostul premier Florin Cîţu rămâne fără imunitate parlamentară. Doi senatori au votat împotrivă
Flămînzeanu a reclamat încălcarea dreptului la educaţie, în faţa judecătorul delegat din penitenciar. Acesta i-a respins cererea ca nefondată, argumentând că Administraţia Penitenciarelor a făcut toate demersurile, dar că nu poate să asigure un profesor pentru un singur elev. Ulterior, Flămînzeanu s-a adresat Tribunalului Bucureşti care a menţinut decizia judecătorului delegat.
În 2011, aflându-se încă în detenţie, Marian Flămînzeanu, a reclamat încălcarea dreptului la educaţie şi la CEDO.
"Guvernul României s-a apărat în faţa Curţii Europene spunând că statele au libertatea de a-şi organiza sistemul de educaţie, şi că aceasta depinde în mare măsură de nevoile şi resursele comunităţii. În cazul de faţă, statul a încercat să-i ofere deţinutului educaţia cerută, însă asigurarea unui profesor pentru trei sau cinci deţinuţi ar fi reprezentat o povară financiară prea mare pentru autorităţi", arată APADOR-CH, într-un comunicat de presă.
CEDO a admis că dreptul la educaţie nu este unul absolut, însă a constatat că autorităţile române nu au făcut demersuri suficiente pentru a găsi soluţii în cazul Flămînzeanu.
"Curtea consideră că niciunul dintre argumentele invocate de Guvern nu este convingător, iar pe baza probelor prezentate, constată că refuzul de a-l înscrie pe reclamant în învăţământul secundar nu a avut un scop legitim şi proporţional. Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 în acest caz", potrivit sursei citate.
Marian Flămînzeanu a primit 2.000 de euro despăgubiri morale.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


PROSPORT.RO

CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe