România şi Bulgaria vor primi, de la CE, cote mai mari la emisiile de gaze -surse

Comisia Europeană le va permite celor mai sărace state membre UE, România şi Bulgaria, să îşi sporească emisiile de gaze cu până la 20 la sută până în 2020 faţă de nivelul înregistrat în 2005, conform unui plan care va fi prezentat săptămâna viitoare, au anunţat surse europene.

1 afișare
Imaginea articolului România şi Bulgaria vor primi, de la CE, cote mai mari la emisiile de gaze -surse

România şi Bulgaria vor primi, de la CE, cote mai mari la emisiile de gaze -surse

Sursele au declarat că cele 15 state membre mai vechi vor fi nevoite să îndeplinească obiectivul european de reducere a emisiilor de carbon cu 20 la sută până în 2020, comparativ cu nivelul din 1990, cu obiective naţionale stabilite în conformitate cu PIB-ul ţării.

Un document al Comisiei Europene arată că eforturile ar trebui împărţite "pe baza principiului de solidaritate între statele membre".

Potrivit acestor propuneri, care pot fi încă modificate înainte de data de 23 ianuarie, când va fi făcut anunţul, cele mai vechi state membre vor fi nevoite să reducă emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz responsabil pentru încălzirea globală, cu până la 20 la sută faţă de nivelul din 2005.

Sursele au precizat că România şi Bulgaria, cele mai sărace state membre care au aderat la blocul european la 1 ianuarie 2007, vor avea o libertate mai mare de a-şi spori emisiile de gaz, deoarece trebuie să recupereze întârzierile din dezvoltarea economică.

Luxemburgul şi Irlanda se numără printre ţările care vor fi nevoite să procedeze la reduceri importante ale emisiilor de gaz.

Un oficial european a declarat că 2005 a fost stabilit ca referinţă, deoarece a fost primul şi singurul an pentru care Uniunea Europeană a avut date complete privind actualele emisii de gaz, prin instalaţii ale Sistemului european privind emisiile (ETS).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici