Rouhani anunţă că Iranul va dezvolta centrifuge avansate care să permită accelerarea procesului de îmbogăţire a uraniului, reducând astfel suplimentar angajamentele atomice ale Teheranului

Iranul va începe de vineri să dezvolte centrifuge care să permită accelerarea procesului de îmbogăţire a uraniului, a declarat preşedintele Hassan Rouhani, adăugând că acest al treilea pas în sensul reducerii angajamentelor asumate de Teheran prin Acordul atomic va avea un "efect extraordinar".

543 afișări
Imaginea articolului Rouhani anunţă că Iranul va dezvolta centrifuge avansate care să permită accelerarea procesului de îmbogăţire a uraniului, reducând astfel suplimentar angajamentele atomice ale Teheranului

Hassan Rouhani anunţă că Iranul va începe să dezvolte centrifuge pentru îmbogăţirea mai rapidă a uraniului, reducând astfel şi mai mult angajamentele atomice ale Teheranului

Acordul nuclear din 2015 permitea Iranului să păstreze un număr redus de centrifuge de primă generaţie la două centrale nucleare, relatează postul France 24.

Însă dezvoltarea de centrifuge mai avansate ar permite producerea mult mai rapidă de material fisionabil pentru potenţiale arme nucleare.

"De vineri, vom asista la cercetarea şi dezvoltarea de diferite tipuri de centrifuge şi noi centrifuge şi, de asemenea, orice este necesar pentru îmbogăţirea uraniului într-un mod accelerat", a afirmat Rouhani, într-un discurs televizat difuzat miercuri.

"Toate limitările privind cercetarea şi dezvoltarea vor fi eliminate vineri", a adăugat preşedintele iranian.

Regimul de la Teheran susţine că produce uraniu îmbogăţit doar pentru a alimenta centrale nucleare.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Taguri:
iran,
nuclear,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici