Rudele a 20 de persoane ucise de tsunami în Chile vor depune plângere în justiţie

Rudele a aproximativ 20 de persoane moarte în timpul catastrofei naturale de la 27 februarie în Chile vor demara acţiuni judiciare împotriva funcţionarilor statului chilian care nu au lansat la timp o alertă de tsunami după cutremurul de la această dată.

53 afișări
Imaginea articolului Rudele a 20 de persoane ucise de tsunami în Chile vor depune plângere în justiţie

Rudele a 20 de persoane ucise de tsunami în Chile vor depune plângere în justiţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Până în prezent, am contactat familiile a aproximativ 20 de victime din diferite zone ale ţării afectate de tsunami. Vom analiza ce tip de acţiuni judiciare vom declanşa", a declarat avocatul Alfredo Morgado.

Acţiunile respective urmează să vizeze funcţionari şi nu statul, pentru acte de neglijenţă care au provocat moartea.

Primii care au dorit să depună plângere sunt doi bărbaţi care se aflau în vacanţă, împreună cu soţiile lor, în portul Dichato, în zona central-sudică. După cutremurul cu magnitudinea de 8,8, aşteptându-se la venirea unor valuri uriaşe, s-au retras pe coline.

Dar după ce au auzit un comunicat din partea Biroului naţional pentru situaţii de urgenţă (Onemi) şi declaraţii din partea preşedintelui de la acea vreme, Michelle Bachelet, îndepărtând posibilitatea de tsunami, cei patru au revenit în port. Însă au venit valuri uriaşe şi le-au ucis pe femei, potrivit celor doi.

Majoritatea victimelor provin din localităţi de coastă, ca Dichato, Curanipe şi Constitucion sau de pe Insula Juan Fernandez.

"Oamenilor li s-a spus în mod clar şi categoric că pot reveni la locuinţe, că nu riscă nimic", potrivit lui Morgado. "Oamenii au încredere în autorităţi (...). Dacă nu ar fi spus nimic, oamenii ar fi rămas" pe coline, a adăugat el.

Numeroşi oficiali chilieni au admis o serie de erori în privinţa alertei de tsunami şi au demisionat, între care directorul Serviciului Oceanografic al Forţelor Navale (SHOA) şi directoarea Onemi.

Parchetul chilian a deschis, la rândul său, o anchetă asupra funcţionării serviciilor de informaţii şi de urgenţă în timpul catastrofei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici