Ruperea relaţiilor dintre Canada şi Iran nu este legată de un eventual atac israelian

Închiderea ambasadei canadiene la Teheran nu are nimic de-a face cu un eventual atac militar israelian asupra instalaţiilor de îmbogăţire a uraniului din Iran, a declarat miercuri ministrul canadian al Afacerilor Externe, John Baird.

472 afișări
Imaginea articolului Ruperea relaţiilor dintre Canada şi Iran nu este legată de un eventual atac israelian

John Baird (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am spus-o deja şi voi repeta: nu suntem la curent cu o acţiune militară iminentă (în Iran) a guvernului israelian sau american", a declarat Baird în timpul unei conferinţe telefonice de presă. "Nu are nicio legătură cu decizia noastră privind ambasada", a adăugat el.

Întrebat cu privire la o întâlnire pe care a avut-o în ianuarie, în Israel, cu Tamir Pardo, directorul Mossadului, serviciul israelian de informaţii, Baird a precizat că întrevederea nu constituia o "surpriză", având în vedere că a vorbit deja despre acest subiect.

"În timpul călătoriei mele în Israel, ca şi în cele precedente, la Londra, Washington şi New York, am dorit să obţin informaţii privind ameninţarea reprezentată de guvernul iranian", a declarat el.

Baird a insistat asupra faptului că decizia privind închiderea ambasadei a avut la bază numeroşi factori, printre care securitatea misiunii diplomatice şi a diplomaţilor canadieni.

Aliată fidelă a Israelului, Canada a trecut în prima linie a ţărilor occidentale împotriva Iranului, suspendându-şi vineri relaţiile diplomatice cu Teheranul şi expulzând diplomaţii iranieni încă prezenţi la Ottawa.

Guvernul conservator a justificat decizia invocând "ajutorul militar în creştere" acordat de Iran regimului sirian, controversatul program nuclear al Republicii islamice, ameninţările regimului la adresa Israelului şi faptul că Teheranul reprezintă, la ora actuală, "cea mai importantă ameninţare la adresa păcii şi a securităţii mondiale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici