Rusia a depistat lansarea a două rachete în Marea Mediterană. Ce ţară a recunoscut testul de rachetă. REACŢIA Pentagonului

Rusia a detectat, marţi dimineaţa, lansarea a două rachete balistice în Marea Mediterană, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

10457 afișări
Imaginea articolului Rusia a depistat lansarea a două rachete în Marea Mediterană. Ce ţară a recunoscut testul de rachetă. REACŢIA Pentagonului

Rusia a depistat lansarea a două rachete în Marea Mediterană. Ce ţară a recunoscut testul de rachetă. REACŢIA Pentagonului

UPDATE Racheta trasă în Mediterana "nu are nimic a face" cu Siria, afirmă Pentagonul

Racheta trasă în Mediterana în cadrul unui exerciţiu israeliano-american era un "test" care "nu are nimic a face" cu o eventuală acţiune militară în Siria, a declarat George Little, un purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează AFP.

"Acest test nu are nimic a face cu examinarea de către Statele Unite a unei acţiuni militare menite să răspundă atacului chimic comis în Siria", a declarat el, citat într-un comunicat.

Marţi "dimineaţa, Departamentul american al Apărării a furnizat o asistenţă tehnică şi o susţinere Agenţiei israeliene antirachetă pentru un zbor de testare a unei rachete-ţintă Sparrow în spaţiul aerian al Mediteranei", a precizat purtătorul de cuvânt.

Acest test a fost, potrivit lui Little, planificat "de mult timp", cu scopul de a evalua capacitatea sistemului israelian Arrow de a detecta, urmări şi schimba informaţii cu privire la o "ameninţare simulată împotriva Israelului", a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării, care a trimis mai multe nave în Mediterana, în ultimele zile, cu scopul de a supraveghea pregătirile operaţiunii militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, a anunţat marţi dimineaţa că a detectat lansarea a două rachete balistice trase "dinspre partea centrală a Mediteranei către coasta de est".

Ministerul israelian al Apărării a recunoscut, ulterior, că tras în coordonare cu armata americană o rachetă de tip Anchor, denumirea israeliană pentru Sparrow.

"Este vorba despre primul tir de testare a acestei versiuni de rachetă, care a fost efectuat (...) în spaţiul aerian al Mediteranei. Toate elementele sistemului au funcţionat conform configuraţiei operaţionale", a precizat ministerul într-un comunicat.

Acest test este efectuat în contextul în care Israelul a anunţat săptămâna trecută mobilizarea sistemului de interceptare antirachetă la Tel Aviv, cu scopul de a se apăra în cazul unei eventuale extinderi a conflictului sau unor represalii, în eventualitatea unei intervenţii militare în Siria.

Mijloacele israeliene includ de la sistemul de apărare Iron Dome împotriva obuzelor şi rachetelor cu rază scurtă de acţiune şi până programul Arrow III împotriva rachetelor balistice.

Preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat intenţia de a angaja o operaţiune militară limitată împotriva regimului sirian, în urma unui atac chimic la scară mare comis pe 21 august. El a precizat, totuşi, că va cere autorizarea Congresului înainte să ordone atacuri.

UPDATE Ministerul israelian al Apărării confirmă efectuarea unui test de rachetă în Marea Mediterană

Ministerul israelian al Apărării a confirmat, marţi, că a efectuat un test de rachetă în Marea Mediterană în cooperare cu Statele Unite, relatează ynetnews.com.

Iniţial, armata israeliană a anunţat marţi că "nu este la curent" cu tiruri de rachetă în Marea Mediterană, după ce Moscova a declarat că a detectat lansarea a două rachete balistice în această zonă.

"Nu suntem la curent cu tiruri de rachetă în Mediterana", a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei.

Rusia a anunţat anterior că a detectat lansarea a două rachete balistice în estul Mării Mediterane. Este posibil ca anunţul Rusiei să fie legat de această lansare, afirmă portalul israelian.

Rachetele balistice lansate în Marea Mediterană şi detectate marţi dimineaţa de Rusia au căzut în mare, potrivit unei surse de la Damasc, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Lansarea, care a avut loc la 10.16 ora Moscovei (09.16 ora României), a fost detectată de staţiile radar de la Armavir (sudul Rusiei), potrivit ministerului, care adaugă că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin.

Serviciul de presă al Pentagonului a anunţat că nu deţine date despre lansarea a două rachete balistice în Marea Mediterană, în timp ce NATO a comunicat că verifică informaţia, potrivit RIA Novosti.

Ambasada rusă în Siria a anunţat că nu există indicii privind un atac cu rachetă sau vreo explozie la Damasc, după ce Moscova a anunţat că radarele ruseşti au detectat marţi dimineaţă lansarea a două rachete balistice în estul Mării Mediterane, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Rachetele ar fi fost lansate din partea centrală a Mării Mediterane către coastele estice.

Ambasada siriană la Moscova a anunţat că pentru moment nu are informaţii cu privire la acest incident, în timp ce ambasada rusă în Siria a anunţat că nu există indicii privind un atac cu rachete sau explozii la Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici