Rusia a înaintat către Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie a crizei din Siria

Rusia a prezentat marţi partenerilor săi din Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie care propune prelungirea mandatului Misiunii de Supervizare a ONU în Siria (MISNUS), fără a evoca ameninţarea cu sancţiuni, potrivit unor diplomaţi.

568 afișări
Imaginea articolului Rusia a înaintat către Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie a crizei din Siria

Rusia a înaintat către Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie a crizei din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această iniţiativă a intervenit cu ocazia unui raport a misiunii pe care mediatorul internaţional Kofi Annan trebuie să îl prezinte în faţa Consiliului, cu zece zile înainte de expirarea mandatului MISNUS. În această misiune sunt angrenaţi aproximativ 300 de observatori militari neînarmaţi.

Rezoluţia "vizează susţinerea eforturilor lui Kofi Annan şi a planului său de pace", a declarat reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Igor Pankin.

Proiectul prevede prelungirea cu încă trei luni a mandatului MISNUS. Pankin a precizat că el susţine propunerea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, aceea de a reduce numărul observatorilor militari şi de a acorda misiunii un rol mai politic.

Observatorii, trimişi pentru a supraveghea acordul de încetare a focului intrat în vigoare pe 12 aprilie dar care nu a fost, şi-au suspendat patrulările pe 16 iunie din cauza continuării violenţelor.

Occidentalii au cerut să se pună o presiune mai mare pe guvernarea siriană pentru ca aceasta să respecte planul Annan, ei urmând să refuze propunerea rusă, potrivit unor diplomaţi. Europenii şi americanii preconizează o rezoluţie bazată pe Capitolul 7 din Carta ONU, aplicându-se în acelaşi timp în mod obligatoriu planul Annan, ameninţând cu impunerea de sancţiuni.

"Rezoluţia noastră nu se bazează pe Capitolul 7", a menţionat Pankin.

Rusia şi China, ţări cu drept de veto, au blocat în două rânduri tentativele Consiliului de a impune sancţiuni regimului lui Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici