Rusia acuză Statele Unite că blochează un comunicat ONU privind situaţia din Fâşia Gaza

Rusia acuză Statele Unite că încearcă să "obstrucţioneze" un comunicat al Consiliului de Securitate ONU privind situaţia din Fâşia Gaza.

945 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză Statele Unite că blochează un comunicat ONU privind situaţia din Fâşia Gaza

Rusia acuză Statele Unite că blochează un comunicat ONU privind situaţia din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unul dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU a anunţat că nu doreşte să permită o reacţie a Consiliului de Securitate privind situaţia din Fâşia Gaza", a declarat ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin.

Diplomatul rus nu a dezvăluit numele ţării, dar alte surse au precizat că este vorba de Statele Unite, care ar bloca un comunicat susţinut de ţările arabe. 

Dacă Consiliul, care va examina luni seară textul, nu va reuşi să ajungă la un acord, Moscova ar putea propune o rezoluţie în favoarea unei încetări imediate a focului, a adăugat diplomatul rus.

Aceasta ar obliga Statele Unite să se opună prin veto pentru a îşi proteja aliatul israelian.

Marocul, care reprezintă statele arabe în cadrul Consiliului, a propus joi un text ce face apel la încetarea ostilităţilor dintre Israel şi grupările palestiniene armate din Gaza.

Conform diplomaţilor, Statele Unite şi alte state au propus luni amendamente pentru acest text. Ciurkin a declarat că o delegaţie a sugerat integrarea unor "amendamente destul de importante" mascând astfel, conform acestuia, o dorinţă de a prelungin discuţiile.

"Aceasta se aseamănă din păcate cu o tentativă de obstrucţionare", a apreciat Ciurkin..

Rusia a propus deja reunirea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu care include Statele Unite, Rusia, Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a vorbit luni cu premierul israelian Bnejamin Netanyahu şi preşedintele egiptean Mohamed Morsi, insistând din nou asupra necesităţii "descreşterii" violenţelor în Gaza, a anunţat Casa Albă.

Conform postului public de radio israelian, cabinetul de securitate al lui Benjamin Netanyahu, constituit din principalii miniştrii, s-a reunit luni seară pentru a examina o propunere egipteană privind un armistiţiu cu grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici