Rusia acuză Statele Unite că vor prelungirea conflictului din Ucraina, cu efecte "periculoase"

Decizia Statelor Unite de a furniza armament suplimentar Ucrainei confirmă intenţia Washingtonului de a prelungi conflictul militar, ceea ce generează potenţiale efecte periculoase, avertizează ambasadorul Rusiei, Anatoli Antonov, conform cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

1137 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză Statele Unite că vor prelungirea conflictului din Ucraina, cu efecte "periculoase"

Rusia acuză Statele Unite că vor prelungirea conflictului din Ucraina, cu efecte "periculoase"

Statele Unite au anunţat joi un plan de a furniza vehicule blindate Bradley armatei ucrainene. La rândul său, pe fondul presiunilor interne şi ale aliaţilor, cancelarul Olaf Scholz, care manifestase iniţial reticenţă, i-a transmis preşedintelui SUA, Joseph Biden, intenţia Germaniei de a livra Ucrainei tancuri de tip Marder şi un sistem antiaerian Patriot.

"Nu există niciun dubiu asupra celor care sunt responsabili de prelungirea acestui conflict", a afirmat ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov. "Decizia confirmă că Statele Unite nu ţin cont de cerinţele repetate ale Rusiei privind potenţialele efecte ale acestei direcţii periculoase a Washingtonului", a atras atenţia Anatoli Antonov.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, joi, aplicarea unui armistiţiu unilateral temporar în Ucraina, cu ocazia celebrării Crăciunului ortodox pe stil vechi. Însă Administraţia de la Kiev a anunţat că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, denunţând "ipocrizia" Moscovei. "Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va fi un armistiţiu temporar", a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Preşedintele Biden a exprimat scepticism în legătură cu propunerea de armistiţiu temporar a omologului său rus, Vladimir Putin, considerând că liderul de la Kremlin vrea doar un moment de relaxare. "Sunt reticent să răspund la orice spune Putin. Mi s-a părut interesant. Era pregătit să bombardeze spitale, grădiniţe şi biserici pe 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că încearcă să aibă puţin oxigen", a afirmat Biden.

Vladimir Putin a afirmat, joi, că rămâne deschis negocierilor pentru încheierea conflictului militar cu Ucraina dacă Administraţia Volodimir Zelenski acceptă "noile realităţi teritoriale". Putin a denunţat "rolul distructiv" jucat de Occident prin furnizarea de arme şi informaţii militare Ucrainei. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar în septembrie 2022 a anexat regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, dar deciziile nu sunt recunoscute la nivel internaţional.

Rusia şi Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de lipsă de seriozitate în negocieri, iar Kremlinul denunţă refuzul liderilor ucraineni de a negocia şi furnizarea de armament de către NATO şi Uniunea Europeană. Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici