Rusia amână livrarea de sisteme antiaeriene Iranului

Rusia, care vrea să-şi îmbunătăţească relaţiile cu noua administraţie americană, este reticentă în privinţa livrării de sisteme antiaeriene S-300 către Iran, a relatat marţi cotidianul rus Kommersant, în timp ce ministrul iranian al Apărării este într-o vizită la Moscova.

13 afișări
Imaginea articolului Rusia amână livrarea de sisteme antiaeriene Iranului

Rusia amână livrarea de sisteme antiaeriene Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia nu are intenţia pentru moment să livreze aceste sisteme Iranului pentru a nu obstrucţiona dialogul cu noua administraţie americană", scrie ziarul.

Potrivit surselor diplomatico-miltare, această problemă este în centrul vizitei ministrului iranian al Apărării, Mostafa Mohammad Najjar, care urmează să aibă marţi o întrevedere cu omologul său rus, Antoli Serdiukov.

"Contractul de livrare (a sistemelor) S-300 poate fi aplicat în orice moment (...) Totuşi, pentru a face acest lucru, este nevoie de o decizie politică pe care o aşteptăm încă", a declarat o sursă din cadrul complexului militaro-industrial rus, citată de Kommersant.

Purtătorul de cuvânt al societăţii ruse Rosoboronexport, care asigură livrările de arme, a făcut trimitere la un interviu al şefului grupului, Anatoli Isaikin.

"În privinţa livrării (sistemelor) S-300, dacă există o decizie a preşedintelui sau a Guvernului rus, noi o vom pune în aplicare", declarase Isaikin, în cursul unui interviu pentru cotidianul Nezavissimaia Gazeta la 6 februarie. "Nu s-a schimbat nimic în poziţia noastră de atunci", a explicat purtătorul de cuvânt, Viaceslav Davidenko.

Serviciul federal de cooperare militaro-tehnică a dezminţit la sfârşitul lunii decembrie că ar fi livrat sisteme antiaeriene S-300 Iranului, după informaţii în acest sens difuzate de presa rusă. Agenţiile ruse anunţaseră în decembrie că livrarea acestor rachete sol-aer foarte sofisticate a început.

Moscova dezminţit în repetate rânduri livrarea către Iran a acestor rachete sol-aer cu o rază de 150 de kilometri, capabile să lovească un avion la 30 de kilometri altitudine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici