Rusia ameninţă misiunea diplomatică a SUA, după ce JPMorgan a blocat o plată a unei ambasade ruse

JPMorgan Chase a blocat o tranzacţie între ambasada Rusiei în Kazahstan şi compania Sogaz Insurance, unul dintre partenerii Bank Rossiya, invocând sancţiunile SUA împotriva băncii, decizie caracterizată de ministerul Afacerilor Externe de la Moscova drept "ilegală şi absurdă".

1042 afișări
Imaginea articolului Rusia ameninţă misiunea diplomatică a SUA, după ce JPMorgan a blocat o plată a unei ambasade ruse

Rusia ameninţă misiunea diplomatică a SUA, după ce JPMorgan a blocat o plată a unei ambasade ruse (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cea mai mare bancă americană a blocat o remitere de la ambasada Rusiei la Astana către Sogaz Insurance "sub pretextul sancţiunilor împotriva Rusiei impuse de Statele Unite", potrivit unui comunicat al ministerului rus al Afacerilor , transmite Bloomberg.

"Orice acţiuni ostile împotriva misiunii diplomatice ruse sunt o încălcare extrem de gravă a legii internaţionale şi presupun consecinţe serioase, care vor afecta în mod inevitabil activităţile ambasadei şi consulatelor SUA în Rusia", a afirmat Lukaşevici în comunicat.

Printre partenerii strategici ai Sogaz Insurance se numără Bank Rossiya, instituţie de credit cu sediul la Sankt Petersburg vizată de sancţiunile adoptate de SUA împotriva Rusiei în contextul tensiunilor din Ucraina şi anexării Peninsulei Crimeea.

Perturbarea tranzacţiei este "o decizie absolut inacceptabilă, ilegală şi absurdă", a declarat în comunicat Alexander Lukaşevici, purtător de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe de la Moscova.

Tranzacţia blocată are o valoare mai mică de 5.000 de dolari, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Sursa citată a adăugat că JPMorgan ar putea procesa în cele din urmă tranzacţia, cu condiţia să primească avizul autorităţilor SUA.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat în luna martie o serie de sancţiuni care vizează mai mulţi oficiali ruşi şi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv acţionari ai Bank Rossiya.

"Asemenea tuturor instituţiilor financiare americane care operează la nivel global, ne supunem unor reguli şi reglementări specifice. Vom continua să urmăm îndrumările guvernului SUA în ceea ce priveşte implementarea sancţiunilor pe care le-a adoptat recent", a replicat banca JPMorgan într-un comunicat.

Ministerul rus al Finanţelor a avut colaborări cu JPMorgan. Banca a fost selectată pentru a îmbunătăţi relaţiile Rusiei cu agenţiile de rating din Statele Unite. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în 2011 că ratingurile atribuite Rusiei sunt scandaloase şi cresc costurile de finanţare suportate de companii şi de guvern. JPMorgan a fost de asemenea una dintre băncile contractate drept consilieri pentru un program de privatizări de 1.000 miliarde ruble (28,5 miliarde de dolari) derulat de guvernul de la Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici