Rusia ameninţă Statele Unite cu o ripostă "dureroasă", "nu neapărat simetrică", faţă de sancţiuni

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că va riposta "puternic" şi "dureros" la sancţiunile impuse de Statele Unite din cauza recunoaşterii de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk.

16508 afișări
Imaginea articolului Rusia ameninţă Statele Unite cu o ripostă "dureroasă", "nu neapărat simetrică", faţă de sancţiuni

"Nu trebuie să existe niciun dubiu: va fi o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, dar bine-calculată şi dureroasă pentru partea americană", a transmis miercuri Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro.

Moscova subliniază totuşi că vrea reluarea eforturilor diplomatice. "Noi suntem deschişi diplomaţiei, pe baza principiilor de respect reciproc, egalitate şi luarea în considerare în mod mutual a intereselor", subliniază Ministerul rus de Externe, conform CNN.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, marţi, că în Ucraina este "începutul unei invazii ruse", anunţând că va impune sancţiuni şi avertizând că măsurile contra Moscovei vor continua dacă armata rusă trece la o intervenţie militară masivă. "În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina. Intenţionez să impun sancţiuni ca ripostă, mult mai ample decât măsurile pe care noi şi aliaţii le-am implementat în 2014. Iar dacă Rusia merge mai departe cu invazia, suntem pregătiţi să continuăm cu sancţiunile. Oare de unde crede Putin că are dreptul de a declara noi ţări pe teritoriul unui stat vecin? Aceasta este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi necesită un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale", a declarat preşedintele SUA. Sancţiunile din prima etapă vizează compania rusă VEB şi datoria suverană a Rusiei. "Adică, oprim accesul Guvernului Rusiei la finanţare occidentală. De asemenea, vom impune sancţiuni asupra elitei ruse şi membrilor familiilor acestora. Ei au cote din câştigurile corupte ale politicilor Kremlinului şi trebuie să aibă cote şi din suferinţa impusă", a subliniat Biden.

Casa Albă a anunţat, marţi seară, că Statele Unite menţin opţiunea negocierilor cu Rusia, dar momentul actual nu este "adecvat", întrucât Moscova pregăteşte invadarea Ucrainei. "Uşa spre diplomaţie rămâne deschisă cu Rusia", chiar dacă secretarul de Stat, Antony Blinken, a anulat întâlnirea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA. "Aşa cum a transmis secretarul de Stat, acesta nu este un moment adecvat pentru întâlnirea cu ministrul rus de Externe, întrucât Rusia face paşi în direcţia escaladării crizei şi se pregăteşte să invadeze Ucraina", a declarat Jen Psaki.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a explicat că întâlnirea preşedintelui Joseph Biden cu omologul său rus, Vladimir Putin, era acceptată "în principiu", fără însă a fi în lucru "planuri specifice sau un calendar".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici