Rusia anunţă că a retras trupele din Georgia, Pentagonul o contrazice

Rusia a anunţat că a încheiat vineri retragerea trupelor pe care le-a trimis în Georgia pentru a consolida forţele de menţinere a păcii, respectând acordul de încetare a focului mediat de Franţa, în timp de Pentagonul susţine că nu se observă o retragere rusă substanţială.

13 afișări
Imaginea articolului Rusia anunţă că a retras trupele din Georgia, Pentagonul o contrazice

Rusia anunţă că a retras trupele din Georgia, Pentagonul o contrazice

Ministerul Apărării rusesc a precizat într-un comunicat că trupele aflate la puncte de control ale forţei de menţinere a păcii, care vor rămâne în Georgia după retragere, au început să îşi desfăşoare activităţile.

"Ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, i-a raportat comandantului şef, Dmitri Medvedev, cu privire la îndeplinirea ordinului de retragere din teritoriul georgian a trupelor trimise pentru a consolida forţa de menţinere a păcii", precizează comunicatul.

"Retragerea a fost efectuată fără incidente şi s-a încheiat conform planului, la ora Moscovei 19.50 (18.50, ora României)", adaugă textul.

"Coloane militare ruse s-au deplasat pe teritoriul Osetiei de Sud. O parte dintre aceste unităţi se află deja la bazele lor permanente de pe teritoriul Rusiei".

"Punctele de control pentru menţinerea păcii au început să îşi îndeplinească misiunile. În acest fel, partea rusă a implementat acordurile stabilite prin principiile de la Moscova de Medvedev şi de (preşedintele francez Nicolas) Sarkozy", precizează comunicatul.

Pe de altă parte, Pentagonul a anunţat vineri că încă nu observă un semn clar al unei retrageri ruse substanţiale din Georgia, în pofida declaraţiei Moscovei conform căreia şi-a îndeplinit promisiunea de a face acest lucru.

"Ceea ce am spus în această dimineaţă rămâne la fel", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, întrebat cu privire la anunţul Rusiei.

Anterior, Whtiman declarase că mişcările militare ruse rămân minore şi că nu este nici un semn clar al unei retrageri majore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici