Rusia bombardează Mykolaiv. Putin anunţă ambiţii maritime globale

Rachetele ruseşti au lovit oraşul ucrainean Mykolaiv de la Marea Neagră, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală care face din Statele Unite principalul rival al Rusiei şi stabileşte ambiţii maritime globale în Marea Neagră şi în Arctica, scrie Reuters.

2835 afișări
Imaginea articolului Rusia bombardează Mykolaiv. Putin anunţă ambiţii maritime globale

Rusia bombardează Mykolaiv. Putin anunţă ambiţii maritime globale

Putin nu a menţionat conflictul din Ucraina în timpul unui discurs care a marcat duminică Ziua Marinei ruse, dar a declarat că marina va primi rachete de croazieră hipersonice Zircon în următoarele luni. Rachetele pot zbura cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, depăşind apărarea antiaeriană.

Sărbătorile de Ziua Marinei din portul Sevastopol au fost perturbate când cinci membri ai personalului marinei ruse au fost răniţi de explozia unei drone, a declarat guvernatorul oraşului, Mihail Razvozhayev, pentru presa rusă.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

Olga Kovitidi, membră a camerei superioare a parlamentului rus, a declarat pentru agenţia de ştiri rusă RIA că atacul a fost "fără îndoială că nu a fost efectuat din exterior, ci de pe teritoriul Sevastopolului".

"În oraş se desfăşoară operaţiuni urgente de căutare pentru a da de urma organizatorilor acestui act terorist", a declarat Kovitidi.

Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că peste 12 rachete au lovit oraşul duminică, probabil cele mai puternice lovituri asupra oraşului în cele cinci luni de război, fiind confirmate două persoane ucise şi trei rănite. Loviturile cu rachete au continuat până duminică seara.

Magnatul ucrainean al cerealelor Oleksiy Vadatursky, fondator şi proprietar al companiei agricole Nibulon, şi soţia sa au fost ucişi în locuinţa lor, a declarat guvernatorul din Mykolaiv, Vitaliy Kim, pe Telegram.

Cu sediul în Mykolaiv, un oraş important din punct de vedere strategic, care se învecinează cu regiunea Kherson, ocupată în mare parte de Rusia, Nibulon este specializată în producţia şi exportul de grâu, orz şi porumb şi are propria flotă şi şantier naval.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris moartea lui Vadatursky ca fiind "o mare pierdere pentru întreaga Ucraină". Zelenskiy a adăugat că omul de afaceri - unul dintre cei mai bogaţi ucraineni, Forbes estimând averea sa netă în 2021 la 430 de milioane de dolari - construise o piaţă modernă de cereale cu o reţea de terminale de transbordare şi de elevatoare.

"Aceşti oameni, aceste companii, sudul Ucrainei, sunt cele care au garantat securitatea alimentară a lumii", a spus Zelenski în discursul său nocturn. "Acest lucru a fost întotdeauna aşa. Şi aşa va fi din nou".

Zelenski a declarat că Ucraina ar putea recolta anul acesta doar jumătate din cantitatea obişnuită din cauza perturbărilor din agricultură.

Un acord semnat sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei la 22 iulie prevede o trecere sigură pentru navele care transportă cereale din trei porturi din sudul Ucrainei.

O navă ar putea părăsi luni porturile ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Tayyip Erdogan.

Zelenski a declarat că Rusia a transferat unele forţe din estul regiunii Donbas în sudul regiunilor Herson şi Zaporizhizhizhya.

"Dar asta nu îi va ajuta acolo. Niciuna dintre loviturile ruseşti nu va rămâne fără răspuns din partea ofiţerilor noştri militari şi de informaţii", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici