Rusia este favorabilă unui armistiţiu durabil în Ucraina, dar RESPINGE ultimatumurile Kievului

Rusia este favorabilă unui armistiţiu durabil în Ucraina, dar prelungirea acordului de încetare a focului "nu trebuie să fie amânarea unui ultimatum", afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

401 afișări
Imaginea articolului Rusia este favorabilă unui armistiţiu durabil în Ucraina, dar RESPINGE ultimatumurile Kievului

Serghei Lavrov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Salutăm prelungirea armistiţiului, dar sperăm să nu fie doar amânarea cu 72 de ore a unui ultimatum", a reacţionat Lavrov, după ce Administraţia Petro Poroşenko a prelungit până luni încetarea focului în estul Ucrainei, potrivit rian.eu.

Kievul a exprimat speranţa că până luni vor fi făcuţi următorii paşi: "implementarea planului de pace elaborat de Petro Poroşenko, asigurarea unei monitorizări vizând respectarea armistiţiului, garantarea unui control eficient la frontiera ruso-ucraineană şi eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv inspectori OSCE".

Ucraina insistă ca până pe 30 iunie să fie închise punctele de recrutare a insurgenţilor pe teritoriul rus, iar deplasările grupărilor armate ilegale să înceteze. De asemenea, Preşedinţia ucraineană infomează că "în cazul nerespectării condiţiilor enumerate mai sus, Ucraina îşi rezervă dreptul de a renunţa la regimul de încetare a focului în zonele unde armistiţiul a fost încălcat".

Liderii Uniunii Europene oferă Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor măsuri concrete în scopul detensionării situaţiei în estul Ucrainei, în caz contrar avertizând cu impunerea de noi sancţiuni.

Uniunea Europeană a stabilit patru condiţii care vor trebui îndeplinite până luni la prânz.

Printre condiţii figurează "iniţierea de negocieri pe tema aplicării planului de pace" propus de Administraţia Petro Poroşenko.

În plus, UE cere "instituirea unui mecanism de verificare, supravegheat de OSCE, a respectării armistiţiului", "revenirea sub autoritate ucraineană a trei puncte de trecere a frontierei cu Rusia" şi "eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a observatorilor OSCE".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici