Rusia impune sancţiuni pentru firme vest-europene ale Gazprom

Rusia a impus sancţiuni împotriva unor subsidiare ale Gazprom Germania, la care compania rusă Gazprom a cedat proprietatea, precum şi împotriva EuRoPol GAZ SA, proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa, scrie Reuters.

1754 afișări
Imaginea articolului Rusia impune sancţiuni pentru firme vest-europene ale Gazprom

Lista entităţilor sancţionate, publicată miercuri de guvernul rus pe site-ul său, include 31 de companii cu sediul în ţări care au impus sancţiuni Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

Lista include în special filiale locale ale Gazprom, furnizorul a peste o treime din gazul european, în mare parte prin intermediul gazoductului Yamal-Europa.

Cu active şi filiale în Germania, Marea Britanie, Elveţia, Belgia, Republica Cehă şi în afara Europei, diversele activităţi ale Gazprom sunt esenţiale pentru piaţa europeană a gazului.

Operaţiunile Gazprom Germania, bazate pe producţia de gaz din Rusia, cuprind aprovizionarea angrosiştilor şi a comercianţilor cu amănuntul, precum şi depozitarea şi transportul prin conducte.

Operaţiunile sale includ cea mai mare instalaţie de depozitare a gazelor din Germania, la Rehden, în Saxonia Inferioară, cu o capacitate de 4 miliarde de metri cubi.

Lista publicată miercuri nu oferă detalii cu privire la sancţiunile care urmează să fie impuse.

Cu toate acestea, în conformitate cu un decret emis de preşedintele Vladimir Putin la 3 mai, nicio entitate rusă nu are voie să încheie tranzacţii cu entităţile vizate de sancţiuni sau să îşi îndeplinească obligaţiile în cadrul tranzacţiilor existente.

Decretul interzice în mod explicit exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile aflate pe lista de sancţiuni.

Putin a încadrat decretul drept un răspuns la ceea ce el a calificat drept acţiuni ilegale ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi menite să priveze "Federaţia Rusă, cetăţenii Federaţiei Ruse şi entităţile juridice ruseşti de drepturile de proprietate" sau să le limiteze drepturile de proprietate.

Statele Unite şi aliaţii lor au impus cele mai severe sancţiuni din istoria modernă împotriva Rusiei şi a elitei de afaceri de la Moscova, măsuri pe care Putin le consideră o declaraţie de război economic.

Putin a avertizat în repetate rânduri că Moscova va răspunde cu aceeaşi monedă, deşi, până săptămâna trecută, cel mai dur răspuns economic al Kremlinului a fost întreruperea livrărilor de gaz către Polonia şi Bulgaria şi solicitarea unui nou sistem de plată pentru cumpărătorii europeni de gaz.

Autoritatea germană de reglementare a reţelelor de energie a preluat controlul operaţiunilor Gazprom Germania, după ce Gazprom a abandonat-o luna trecută. Wingas, o subsidiară a Gazprom Germania şi unul dintre cei mai mari comercianţi de gaze din Germania, a declarat după preluare că va funcţiona în conformitate cu parametrii modificaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
gazprom

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici