Rusia intensifică exerciţiile militare comune cu Belarus

Rusia şi Belarus desfăşoară încă o săptămână de exerciţii militare comune, a declarat Ministerul belarus al Apărării, cel mai recent semn de cooperare între aliaţii vecini, în contextul invaziei Moscovei în Ucraina, scrie CNN.

652 afișări
Imaginea articolului Rusia intensifică exerciţiile militare comune cu Belarus

Ministerul a precizat că scopul antrenamentului este de a îmbunătăţi compatibilitatea celor două armate şi face parte din pregătirea pentru exerciţiile comune pe care cele două ţări le vor organiza în Rusia în septembrie.

Anunţul privind noile exerciţii vine în contextul în care unităţile de luptă aeriene ruse şi belaruse continuă să efectueze misiuni de antrenament în cadrul exerciţiilor comune de zbor şi tactice ale forţelor aeriene ale celor două ţări.

Exerciţiile se desfăşoară la aproximativ 150 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut un plan de înfiinţare a unor centre de antrenament militar comun cu Belarus, potrivit Agenţiei France-Presse.

Într-un decret publicat marţi, Putin i-a însărcinat pe miniştrii apărării şi de externe să poarte discuţii cu Belarus şi să semneze un acord pentru înfiinţarea facilităţilor.

Un anunţ făcut în octombrie de preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, potrivit căruia ţara sa şi Rusia vor forma o forţă regională comună şi vor efectua exerciţii, a declanşat semnale de alarmă la Kiev.

Ultima dată când forţele belaruse şi ruse au organizat exerciţii comune a fost în februarie anul trecut, înaintea invaziei.

Dar oficialii occidentali care au vorbit cu presa în această săptămână şi-au exprimat îndoiala că Rusia ar putea lansa o ofensivă din Belarus în lunile următoare.

Cu toate acestea, prezenţa trupelor ruseşti ar determina Ucraina să îşi staţioneze trupele în acea direcţie pentru a "compensa acest risc potenţial", au spus oficialii, chiar dacă au subliniat că este "extrem de puţin probabil" ca Belarus "să fie o axă de avansare în următoarele câteva luni".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici