Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului spionajului ucrainean

Forţele ruseşti îşi concentrează forţele pentru un nou asalt transfrontalier la nord-vest de Harkov, în timp ce soldaţii ucraineni se luptă să respingă un atac care ameninţă oraşul, a avertizat şeful spionajului ucrainean.

Urmărește
2196 afișări
Imaginea articolului Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului spionajului ucrainean

Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şeful spionajului ucrainean

Generalul Kyrylo Budanov, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat pentru New York Times că Ucraina a rămas fără rezerve şi că situaţia de pe câmpul de luptă este „la limită”.
 
„Cu fiecare oră, situaţia se îndreaptă spre o situaţie critică”, a spus el. „Am folosit tot ce avem. Din păcate, nu mai avem pe nimeni în rezerve”.
 
Vinerea trecută, forţele ruseşti au lansat în zori un atac transfrontalier la 32 km nord de Harkov, iar Kremlinul a declarat acum că armata sa a capturat un al zecelea sat din apropierea oraşului Vovchansk.
 
Generalul Budanov vorbea în timp ce Antony Blinken, secretarul de stat american, se deplasa la Kiev pentru o întâlnire cu Volodymyr Zelensky, o călătorie menită să ridice moralul ucrainenilor.
 
Blinken a promis că aprovizionarea întârziată cu arme americane va ajunge în curând la forţele din prima linie a frontului ucrainean.
 
„Ştim că este o perioadă dificilă. Dar ştim, de asemenea, că, pe termen scurt, asistenţa este acum pe drum, o parte din ea a ajuns deja şi va ajunge şi mai multă", a declarat el.
 
Întârzierile în trimiterea de arme americane în Ucraina au oferit Rusiei un mare avantaj în materie de muniţii şi arme, ceea ce i-a permis să atace forţele ucrainene pe toată linia frontului.
 
Bloggerii militari ruşi au încărcat videoclipuri în care se presupune că arată cum artileria rusă loveşte o clădire din Vovchansk pe care soldaţii ucraineni o foloseau ca poziţie defensivă.
 
„Unităţile noastre de asalt luptă la periferia nordică a oraşului Vovchansk. Lunetiştii inamici de pe clădiri înalte au devenit mai activi. Din sud, inamicul opune rezistenţă cu tancuri", a declarat canalul Telegram Two Majors, un blog militar rusesc.
 
Forţele ruseşti ar fi întâmpinat puţină rezistenţă când au trecut graniţa vineri şi au avansat acum opt kilometri în Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.
 
Ambele părţi au trimis forţe în apropiere de Harkov, al doilea oraş din Ucraina, cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, pentru prima dată din 2022.
 
Harkovul va intra în raza de acţiune a artileriei ruseşti dacă forţele sale vor reuşi să avanseze câţiva kilometri mai la sud, dar Ministerul britanic al Apărării a declarat că asaltul a fost probabil planificat ca o diversiune pentru a îndepărta forţele ucrainene de câmpurile de luptă din Donbas, punctul central al altor potenţiale atacuri ruseşti.
 
„Este puţin probabil ca Rusia să fi acumulat suficientă putere de luptă pentru oraş fără a devia forţe suplimentare în zonă”, au precizat britanicii .
 
Mii de oameni au fost evacuaţi din satele din apropierea graniţei dintre Ucraina şi Rusia începând de vineri, iar rapoartele afirmă acum şi că femei şi copii au fugit din Harkov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici