Rusia "respectă" expresia voinţei ucrainenilor din est, anunţă Kremlinul. OSCE: Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului din Ucraina

Rusia a anunţat luni că "respectă" voinţa exprimată de ucrainenii din estul ţării la referendumurile organizate duminică şi contează de acum pe un "dialog" între regiunile separatiste şi Kiev.

801 afișări
Imaginea articolului Rusia "respectă" expresia voinţei ucrainenilor din est, anunţă Kremlinul. OSCE: Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului din Ucraina

Rusia "respectă" expresia voinţei ucrainenilor din est, anunţă Kremlinul (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

UPDATE 15:12 - Preşedinte OSCE: Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului din Ucraina

Rusia nu a recunoscut oficial rezultatele referendumului organizat în estul Ucrainei, limitându-se să spună că doar le respectă, notează preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, citat de AFP.

"Aţi văzut reacţia Rusiei în această dimineaţă: a anunţat că respectă, dar nu că recunoaşte referendumul. Nu a avut loc o recunoaştere a rezultatelor, acest lucru este important", a declarat Burkhalter.

Burkhalter s-a declarat "convins" de voinţa separatiştilor ucraineni, a Kievului şi Moscovei de lansare a unui dialog, insistând pe lansarea rapidă a negocierilor.

"Respectăm la Moscova expresia voinţei populaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk şi plecăm de la principiul că punerea în aplicare a rezultatului referendumurilor (pe tema independenţei, n.red.) se va face civilizat, fără vreo recidivă a violenţei, prin dialog între reprezentanţii Kievului, Doneţkului şi Luganskului", a declarat Kremlinul într-un comunicat.

Primele rezultate ale "referendumului", declarat ilegal de Kiev şi comunitatea internaţională şi care reprezintă o surpriză arătau duminică seară că aproape 90 la sută dintre participanţi au răspuns "da" în regiunea Doneţk, în timp ce participarea a fost de aproape 75 la sută, potrivit unui reprezentant al rebelilor proruşi.

Rezultatele din regiunea învecinată Lugansk sunt aşteptate în cursul zilei de luni, însă vor fi asemănătoare, potrivit primelor estimări.

Între timp, schimburile de focuri şi exploziile s-au reluat luni dimineaţă la Slaviansk, bastion al rebeliunii armate, încercuit de forţele ucraiene, care desfăşoară o amplă operaţiune militară în acest oraş din 2 mai.

Separatiştii proruşi au convocat duminică populaţia din bazinul Donbas (7,3 milioane de persoane), unde controlează principalele oraşe, pentru validarea "independenţei republicilor populare autoproclamate" Doneţk şi Lugansk.

Autorităţile ucrainene şi comunitatea internaţională au exprimat temeri privind un scenariu asemănător cu cel din Crimeea, care a dus la anexarea peninsulei de către Rusia, în urma unui referendum.

La rândul său, preşedintele ucrainean Oleksandr Turcinov a reafirmat luni că referendumul reprezintă "o farsă fără efecte juridice".

"Farsa pe care teroriştii o numesc referendum nu este nimic altceva decât o acoperire propagandistică a crimelor, răpirilor, violenţelor şi celorlalte infracţiuni grave", a declarat el.

Autorităţile de la Kiev "vor continua dialogul cu reprezentanţii din estul Ucrainei care nu au mâinile pătate de sânge şi care sunt gata să-şi apere obiectivele pe cale legală", a adăugat el.

Autorităţile ucrainene sunt decise să organizeze scrutinul prezidenţial anticipat prevăzut pentru 25 mai şi acuză Rusia că urmăreşte să împiedice desfăşurarea scrutinului. La rândul lor, separatiştii resping alegerile şi acuză de "fascism" Guvernul interimar aflat la putere de la Kiev după demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici, la sfârşitul lunii februarie.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, este aşteptat luni seară la Kiev pentru discuţii cu premierul Arseni Iaţseniuk, urmând, de asemenea, să exprime susţinerea UE pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.

Între timp, miniştrii europeni de Externe discută luni la Bruxelles despre adoptarea unor sancţiuni mai dure la adresa Rusiei.

Surse diplomatice franceze afirmă, pe de altă parte, că o reuniune între autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi ar putea avea loc miercuri în Ucraina, sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici