Rusia respinge noul proiect de rezoluţie ONU privind criza din Georgia

Rusia a respins marţi, în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, un nou proiect de rezoluţie privind Georgia, prezentat de Franţa, pe motiv că el nu menţionează cele şase puncte ale acordului de pace acceptat de Tbilisi şi Moscova.

39 afișări
Imaginea articolului Rusia respinge noul proiect de rezoluţie ONU privind criza din Georgia

Vitlali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU (Imagine: Mediafax/AFP)

"Federaţia Rusă nu va fi în măsură să susţină proiectul de rezoluţie prezentat de Franţa astăzi", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

El a explicat că, în opinia Moscovei, menţionarea explicită în text a celor şase puncte ale acordului de pace negociat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy este indispensabilă.

Or, proiectul nu menţionează decât două din aceste puncte, referitoare la revenirea forţelor ruse şi georgiene la poziţiile lor dinainte de declanşarea conflictului, la 7 august.

Ciurkin nu a precizat dacă va bloca textul în cazul unui vot, avertizând că acesta ar fi "o pierdere de timp".

Calificând noul proiect drept "foarte straniu", ambasadorul rus a denunţat că este contrar spiritului acordului de pace faptul că acesta cere retragerea "imediată" a forţelor ruse.

Potrivit lui Ciurkin, acordul prevede mai întâi "retragerea trupelor georgiene la cazărmile lor şi ulterior retragerea progresivă a trupelor ruse de pe teritoriul georgian (...)".

Textul francez "tinde să inverseze această situaţie" şi "trădează planul în şase puncte", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici