Rusia şi Cuba semnează un "parteneriat strategic"

Rusia şi Cuba afirmă că au conferit un nou avânt relaţiilor lor, care s-au deteriorat după destrămarea URSS, semnând, vineri, la Kremlin, un "parteneriat strategic", în cea de-a treia zi a unei vizite a lui Raul Castro în Rusia.

23 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Cuba semnează un "parteneriat strategic"

Preşedintele cubanez Raul Castro şi preşedintele rus Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că vizita dumneavoastră va deschide o nouă pagină în istoria relaţiilor de prietenie ruso-cubaneze", care vor evolua la "un nivel strategic", a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, la începutul întâlnirii cu omologul său cubanez.

"Prieteni vechi, ne aflăm într-un moment istoric, o etapă foarte importantă în relaţiile dintre Rusia şi Cuba", a declarat Raul Castro, care a vorbit, la rândul său, de un parteneriat "strategic". "Relaţiile noastre au cunoscut momente mai bune sau mai rele", a subliniat el.

"De partea cubaneză, am făcut un mare pas pentru consolidarea relaţiilor noastre" cu Moscova, a adăugat Castro. "Am făcut acest pas cu calm, dar eficient, în toate domeniile", a adăugat el.

Cei doi şefi de stat au semnat, la încheierea discuţiilor, un "protocol de acord privind o colaborare strategică" bilaterală.

O serie de alte acorduri, între care unul de deblocare de către Moscova, pentru Havana, a unui credit a cărui valoare nu a fost precizată, au fost parafate în cursul vizitei lui Castro, prima deplasare a unui preşedinte cubanez în Rusia de peste 20 de ani.

În 2006, Rusia a hotărât să îngheţe problema datoriei cubaneze către fosta URSS, de peste 20 de miliarde de dolari, potrivit ruşilor.

Alte acorduri privind industria agroalimentară, pescuitul, cooperarea în materie de educaţie şi ştiinţă, sport şi turism au fost, de asemenea, încheiate de către ministerele de resort ale celor două ţări.

Ceremonia de semnare a acestor documente, despre care au fost oferite puţine detalii, nu a fost urmată şi de o conferinţă de presă, anunţată anterior.

"În opinia mea, schimburile comerciale din prezent sunt reduse", a afirmat Medvedev la începutul întâlnirii cu omologul său cubanez, care s-a desfăşurat în "Sala Verde" a Kremlinului.

Aceste schimburi s-au situat, în primele 11 luni ale anului trecut, la 239 de milioane de dolari, "un nivel nesatisfăcător", potrivit lui Medvedev.

Preşedintele rus a ţinut, de asemenea, să transmită salutări fratelui bolnav al preşedintelui cubanez, Fidel Castro.

"Vă felicit din nou pentru cea de a 50-a aniversare a Revoluţiei (cubaneze) şi vă transmit cele mai bune urări pentru comandantul Fidel Castro", a declarat Medvedev.

În vârstă de 82 de ani şi bolnav, părintele Revoluţiei cubaneze, care şi-a făcut reapariţia, cu o săptămână în urmă, doar în fotografii, rămâne în continuare influent, în pofida bolii.

De când Raul l-a înlocuit pe Fidel, care a mers în 1987 în URSS, la cea de-a 70-a aniversare a Revoluţiei din Octombrie, relaţiile cu Rusia au fost dezgheţate.

Dmitri Medvedev, care a vizitat, la rândul său, Cuba, la sfârşitul anului trecut, şi Raul Castro s-au întâlnit, joi, la Zavidovo, în apropiere de Moscova, pentru o partidă de vânătoare.

Vizita în Rusia a liderului cubanez, care a început miercuri, se va încheia la 4 februarie. Acesta îl va întâlni, marţi, pe noul lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril.

Citeşte şi:

Raul Castro începe o lungă vizită în Rusia

Putin: Rusia şi Cuba trebuie să îşi refacă legăturile

Cuba marchează cinci decenii de la Revoluţie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici