Rusia somează Georgia să aleagă între integritatea teritorială şi aderarea la NATO

Rusia a acordat Georgiei un ultimatum dur, determinând-o să aleagă între integritatea teritorială şi aderarea la NATO, situaţie similară cu cea în care a fost pusă Republica Moldova, care a refuzat o candidatură la alianţă în schimbul Transnistriei.

30 afișări
Imaginea articolului Rusia somează Georgia să aleagă între integritatea teritorială şi aderarea la NATO

Rusia somează Georgia să aleagă între integritatea teritorială şi aderarea la NATO

Oficialii georgieni au declarat însă că aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică nu este subiect de negociere, cu atât mai mult cu cât referendumul din ianuarie arată că majoritatea cetăţenilor susţin o aderare la NATO.

Potrivit ediţiei electronice de marţi a publicaţiei Kommersant, preşedintele rus Vladimir Putin a primit recent un comunicat comun de la preşedinţii Abhaziei şi Osetiei de Sud, care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Georgia să devină membru NATO. Preşedinţii denunţă faptul că acest lucru ar putea ameninţa securitatea celor două republici nerecunoscute, deoarece, în opinia lor, Tbilisi intenţionează să utilizeze potenţialul militar al NATO pentru a redobândi jurisdicţia asupra lor.

O sursă din cadrul Guvernului abhaz a declarat că liderii celor două republici nerecunoscute au făcut apel la Putin în baza faptului că majoritatea locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud deţin cetăţenie rusă, astfel încât ei ar trebui să conteze pe protecţia oficialilor ruşi.

Aparent, documentul constituie doar o măsură de siguranţă pentru Kremlin împotriva oricărei acţiuni a Alianţei Nord-Atlantice în legătură cu Georgia. Dacă se va confirma faptul că Georgia va primi o invitaţie de alăturare la Planul NATO pentru Aderare, Moscova va utiliza fără îndoială acest document şi va lua alte măsuri cu privire la recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Autorităţile georgiene sunt sigure că se vor putea alătura Planului de Acţiuni în vederea aderării la NATO, care este ultima etapă înaintea integrării. "În decurs de trei săptămâni, problema de a acorda Georgiei statutul de ţară candidată la aderarea NATO va fi decisă", a anunţat preşedintele Mihail Saakaşvili, în urmă cu două zile.

"Suntem foarte aproape de primirea acelui statut. Va însemna începutul aderării la cea mai puternică alianţă politico-militară din istoria umanităţii", a adăugat el. Saakaşvili a apreciat acţiunile Rusiei în legătură cu Abhazia drept "periculoase" şi o "provocare".

Oficial, Tbilisi nu a luat nici o măsură decisivă ca răspuns la anunţul Rusiei privind reînnoirea relaţiilor economice cu Abhazia la nivel guvernamental.

Preşedintele Parlamentului georgian, Nino Burjanadze, a declarat că Georgia nu trebuie să ia măsuri precipitate înainte de summitul NATO de la Bucureşti. "Cineva vrea foarte mult să destabilizeze situaţia din Georgia înaintea summitului, când, sperăm, problema aderării ţării noastre într-un nou stadiu de cooperare cu NATO va fi decisă în mod pozitiv", a explicat ea.

Astfel, aşteptările Rusiei ca Georgia să refuze aderarea la NATO sunt mai degrabă nejustificate, comentează Kommersant.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici