Rusia susţine că a arestat un eston pe care îl acuză de spionaj

Rusia deţinea duminică un poliţist eston acuzat de spionaj, la două zile după ce Tallinn a acuzat persoane necunoscute "venite din Rusia" că au încălcat frontiera pentru a răpi acest bărbat în Estonia.

261 afișări
Imaginea articolului Rusia susţine că a arestat un eston pe care îl acuză de spionaj

Rusia susţine că a arestat un eston pe care îl acuză de spionaj (Imagine: Shutterstock)

Poliţistul Eston Kohver a fost prezentat sâmbătă de televiziunea rusă cu cătuşe la mâini şi figura sobră, în timp ce era luat de membri mascaţi ai forţelor de securitate.

Acest incident are loc într-un moment de tensiuni puternice între Moscova şi Ţările Baltice în jurul crizei din Ucraina.

FSB, serviciul de securitate rus, a explicat într-un comunicat că a arestat poliţistul în nord-vestul Rusiei, în apropiere de frontiera estonă, vineri, în timp ce încerca să desfăşoare o operaţiune de informaţii.

Potrivit FSB, asupra estonului a fost găsit un pistol, muniţie, 5.000 de euro şi "echipament special pentru înregistrări ilegale", precum şi "material destinat aparent unei misiuni de spionaj".

Dar vineri, Parchetul eston a anunţat că funcţionarul a fost "capturat de persoane necunoscute venite din Rusia, în timp ce era în serviciu pe teritoriul eston" şi "luat cu forţa, sub ameninţarea armelor".

Incidentul a avut loc la două zile după o vizită istorică a preşedintelui american Barack Obama la Tallinn care viza reasigurarea Ţărilor Baltice cu privire la un angajament al Statelor Unite faţă de securitatea lor, în cadrul NATO, unde sunt membre.

Aflate sub controlul URSS până la destrămarea sa în 1991, Estonia, Letonia şi Lituania sunt profund preocupate de alipirea Crimmei la Rusia şi de angajamentul Moscovei faţă de o rebeliune separatistă în estul Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici