Rusia va fi singura responsabilă de securitatea convoiului umanitar în estul Ucrainei, afirmă Kievul

Kievul a subliniat vineri că Rusia va fi singura responsabilă de securitatea convoiului său umanitar, la trecerea acestuia pe teritoriul controlat de separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

821 afișări
Imaginea articolului Rusia va fi singura responsabilă de securitatea convoiului umanitar în estul Ucrainei, afirmă Kievul

Rusia va fi singura responsabilă de securitatea convoiului umanitar în estul Ucrainei, afirmă Kievul (Captură video)

"S-a convenit ca toate transporturile umanitare, inclusiv cele ruseşti, să fie livrate la destinaţie exclusiv de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, care va fi responsabil de toate aspectele logistice legate de conservarea şi distribuirea ajutorului", a precizat Guvernul într-un comunicat.

Grupul de contact tripartit (Ucraina, Rusia, OSCE) înfiinţat pentru a comunica cu insurgenţii "va juca rolul-cheie pentru a defini itinerariile sigure" pentru acest convoi, a adăugat Guvernul de la Kiev.

"Rusia poartă toată responsabilitatea pentru ca teroriştii care controlează anumite districte din regiunea Lugansk să nu recurgă la provocări (...) împotriva personalului Crucii Roşii", a subliniat Kievul.

Aproape 300 de camioane ruseşti aflate de marţi în drum spre Ucraina sunt staţionate de joi seara în localitatea Kamensk-Şahtinski, la 30 de kilometri de frontieră.

Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Ucraina a pus condiţii stricte pentru o eventuală intrare pe teritoriul său a acestui convoi, pe care îl suspectează că ar putea ascunde sau pregăti o intervenţie militartă rusă directă. Moscova a calificat aceste suspiciuni drept absurde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici