Rusia va lansa, „probabil”, un atac militar limitat împotriva Ucrainei. Ce servicii secrete dau vestea

Rusia continuă să deplaseze trupe la graniţa cu Ucraina şi va lansa probabil un atac militar "limitat" împotriva acestei ţări, a declarat miercuri şeful Serviciului estonian de informaţii externe, citat de Reuters.

10190 afișări
Imaginea articolului Rusia va lansa, „probabil”, un atac militar limitat împotriva Ucrainei. Ce servicii secrete dau vestea

Rusia va lansa „probabil” un atac militar limitat împotriva Ucrainei. Ce serviciile secrete dă vestea

Atacul ar include bombardamente cu rachete şi ocuparea unui "teren cheie" din Ucraina, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului estonian de informaţii externe.

"În acest moment, evaluarea noastră este că vor evita oraşele cu populaţie mare, deoarece este nevoie de multe trupe pentru a controla aceste zone. Dar nu există o înţelegere clară a căii pe care trupele ruseşti ar putea să o exploateze", a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă organizat pentru a prezenta raportul anual al serviciului.

O altă posibilitate ar putea fi intensificarea luptelor din cele două regiuni separatiste susţinute de Rusia în estul Ucrainei, potrivit serviciilor de informaţii estoniene. O astfel de escaladare este "foarte probabilă", iar în acest fel "Rusia obţine probabil o negare plauzibilă şi evită sancţiunile", a spus Marran.

"Dacă Rusia are succes în Ucraina, acest lucru ar încuraja-o să crească presiunea asupra ţărilor baltice în anii următori", a spus el. "Ameninţarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin".

Serviciile de informaţii estoniene sunt la curent cu aproximativ 10 grupuri de luptă ruseşti care se îndreaptă spre graniţa ucraineană, unde sunt deja desfăşurate 100 de grupuri de luptă, adică aproximativ 170.000 de soldaţi, a declarat şeful serviciilor de informaţii.

Numerele includ soldaţi desfăşuraţi de obicei în regiunile din jurul Ucrainei, dar şi trupe din Belarus pe care Rusia le-a trimis pentru un exerciţiu militar în apropierea graniţei ucrainene.

Unii dintre soldaţi vor rămâne probabil în Belarus şi după încheierea exerciţiului la 20 februarie, ceea ce reprezintă o îngrijorare semnificativă pentru alianţa NATO din care fac parte ţările baltice, a declarat Marran. "Acest lucru ar reduce timpul de pregătire pentru un atac împotriva ţărilor baltice".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
estonia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici