Saint Patrick, Ziua Naţională a Irlandei, sărbătorită cu o defilare tradiţională la care au asistat o jumătate de milion de oameni - FOTO

Irlanda şi-a sărbătorit cu demnitate Ziua Naţională, cu o defilare tradiţională de Saint Patrick la Dublin, la care au asistat o jumătate de milion de persoane, potrivit poliţiei locale.

1109 afișări
Imaginea articolului Saint Patrick, Ziua Naţională a Irlandei, sărbătorită cu o defilare tradiţională la care au asistat o jumătate de milion de oameni - FOTO

Saint Patrick, Ziua Naţională a Irlandei, sărbătorită cu o defilare tradiţională la care au asistat o jumătate de milion de oameni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zi liberă şi totodată un moment important pentru lansarea sezonului turistic pe insulă, sărbătoarea de Saint Patrick a atras aproximativ 120.000 de străini, ceea ce reprezintă venituri estimate la 40 de milioane de euro pentru economia irlandeză.

Defilarea, cu grupurile sale de muzicieni diverşi, unii veniţi din Marea Britanie, Rusia sau Statele Unite, a parcurs un traseu de 2,7 kilometri, în capitală, sub privirile binevoitoare ale preşedintelui Michael D. Higgins şi primarului Dublinului Andrew Montague.

Pe de altă parte, Saint Patrick adună în prezent mult mai mult public în alte părţi, în lume, unde există importante comunităţi de origine irlandeză, cum ar fi New York, unde la sărbătoare au luat parte peste două milioane de persoane.

"Toată lumea pare că îi iubeşte pe irlandezi şi că vrea să participe la această zi", şi-a exprimat bucuria Mary Kiernan, o irlandeză în vârstă de 55 de ani, amintindu-şi de sărbători mult mai modeste în ţara sa natală.

"Mergeam la mesă şi apoi asistam la parada din cel mai apropiat oraş. Nu era la fel de mare, dar era bine", spune ea, purtând o capă de catifea de culoarea verde. "Însă îmi place foarte mult aici", a adăugat ea, într-o mare de persoane purtând tricouri, pălării, coliere şi bărbi false de culoarea verde, în sunet de cimpoi şi tobă.

În paralel, în capitala americană, preşedintele Barack Obama a mers la Dubliner să bea o halbă de Guinness. "USA! USA!", au scandat simpatizanţii săi, iar ulterior "Încă patru ani!", referindu-se la candidatura lui Obama pentru un al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Preşedintele Obama urmează să îl primească marţi, la Washington, pe premierul irlandez Enda Kenny. "Statele Unite şi Irlanda împărtăşesc relaţii bilaterale solide, legături culturale foarte puternice şi angajamentul faţă de o schimbare pozitivă a lumii", a apreciat vineri Casa Albă, într-un comunicat anunţând vizita lui Kenny.

Sâmbătă dimineaţa, cardinalul Timothy Dolan, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Catolice din Statele Unite, a celebrat mesa tradiţinală de Saint Patrick în catedrala cu acelaşi nume din New York.

În lume, aproximativ 60 de milioane de persoane revendică o origine irlandeză, iar sărbătoarea sfântului şi patronului insulei a devenit o sărbătoare mondială. În Statele Unite sunt 34 de milioane de irlandezi, inclusiv Obama, care a revendicat strămoşi irlandezi, reprezentând de opt ori populaţia acestei mici republici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici