Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator şi poate vorbi

Scriitorul Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator şi poate vorbi din nou, la o zi după ce a fost înjunghiat, potrivit BBC.

1050 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator şi poate vorbi

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost atacat în timp ce vorbea la un eveniment în statul New York şi se afla în stare critică.

El şi-a revenit parţial şi poate vorbi. Agentul său, Andrew Wylie, a confirmat vestea presei americane, deşi anterior spusese că autorul ar putea pierde un ochi.

De ani de zile, Rushdie se confruntă cu ameninţări cu moartea din cauza romanul său „Versetele satanice", despre care unii musulmani consideră că ar conţine pasaje cu blasfemii.

Sâmbătă, bărbatul acuzat de atac a pledat nevinovat pentru tentativă de omor şi a fost arestat preventiv fără cauţiune. Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, este acuzat că l-a înjunghiat pe Rushdie de cel puţin 10 ori în faţă, gât şi abdomen. În urma atacului, agentul Wylie a spus că Rushdie are nervii secţionaţi la un braţ, a suferit leziuni la ficat şi ar putea pierde un ochi.

Deşi starea de sănătate a autorului nu a fost actualizată, mai mulţi colegi scriitori şi cercetători au transmis pe Twitter mesaje optimiste la aflarea veştii că romancierul este capabil să vorbească. Michael Hill, preşedintele instituţiei Chautauqua, unde a avut loc atacul, a publicat şi el vestea pe Twitter.

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, s-a confruntat cu ameninţări cu moartea după ce în 1988 a publicat al patrulea roman al său, „Versetele satanice". Romanul a fost interzis în multe ţări cu populaţie musulmană numeroasă. De asemenea, fostul lider suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a pronunţat în 1988 o fatwa (edict religios), prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe Rushdie pentru blasfemie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
salman rushdie,
atac

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici