Samovar primit de la ruşi de Regina Marii Britanii, mutat de la palat din motive de securitate

Un samovar electric primit de Regina Marii Britanii din partea Rusiei a fost mutat de la Castelul Balmoral, din motive de securitate, după ce, în urma unei verificări recente, s-a constatat că în urnă ar putea fi instalat un dispozitiv de ascultare, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

150 afișări
Imaginea articolului Samovar primit de la ruşi de Regina Marii Britanii, mutat de la palat din motive de securitate

Samovar primit de la ruşi de Regina Marii Britanii, mutat de la palat din motive de securitate

Samovarul de peste jumătate de metru a fost dăruit monarhiei în urmă cu 20 de ani de către Rusia, reprezentând un gest de bunăvoinţă. De atunci, ceainicul a fost aşezat într-un colţ al unui salon de pe proprietatea Aberdeenshire, fiind considerat unul dintre obiectele preferate ale Reginei Mame.

Însă se presupune că specialişii antisupraveghere au insistat ca acest obiect să fie luat din cameră. Un microfon ampalsat în interiorul samovarului ar putea înregistra conversaţiile dintre membrii familiei regale, dar şi detalii despre discuţiile monarhilor cu premierul sau alţi lideri politici.

Servitorii au fost şi ei avertizaţi ca niciodată să nu bage în priză samovarul din cauza unor bănuieli că ruşii i-ar putea asculta.

"Samovarul a fost întotdeauna o enigmă. Nimeni nu a reuşit să înţeleagă ceea ce au crezut ruşii că vom face cu el", a declarat un servitor.

Informaţia privind mutarea samovarului a apărut pe fondul speculaţiilor privind spionarea lui Tony Blair de către agenţii americani, în perioada în care acesta era premier.

Un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham a refuzat să comenteze problema privind securitatea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici